Första svenska kvinnan i rymden är på väg
Problemfri start för astronauten Jessica Meir
Uppdaterad 2019-09-26 | Publicerad 2019-09-25
Historiens första svenska har gjort entré i rymden.
Svenska astronauten Jessica Meir lämnade på onsdagseftermiddagen jorden för sex månader på den internationella rymdstationen ISS.
– Allt är bra ombord. Vi mår bra, sade hon när farkosten sköts upp i rymden.
Svensk-amerikanskan Jessica Meir lättade från plattformen i Bajkonur i Kazakstan klockan 15.58 svensk tid. Uppskjutningen genomfördes utan problem och raketbränslet lyste upp himlen.
– Allt är bra ombord. Vi mår bra, sade Jessica Meir samtidigt som farkosten rörde sig upp i rymden.
Tanken är att den ryska Sojuz-farkosten ska göra fyra varv runt jorden under en sex timmar lång resa mot den internationella rymdstationen ISS.
När rymdfarkosten lämnat atmosfären och passerat den så kallade Karmanlinjen blir Meir den första svenska kvinnan utanför jorden.
Med sig på rymdfärden har hon den ryske kosmonauten Oleg Skripotjka, en erfaren kosmonaut som varit på ISS flera gånger tidigare, samt astronauten Hazza Ali al-Mansoori, som blir Förenade Arabemiratens första astronaut i rymden.
När trion når sin slutdestination väntar en dockning på uppskattningsvis två timmar innan de kan kliva in på rymdstationen. Ombord kommer de att mötas av sex andra astro- och kosmonauter.
Hoppas på promenad
Fram till i början av oktober kommer nio personer att bo på ISS. Sedan kommer tre av dem att resa hem. Meir och Skripotjka ska däremot stanna i över ett halvår.
Under sin tid på rymdstationen kommer kollegorna utföra ett hundratal vetenskapliga experiment inom biologi, bioteknik, fysik och sådana direkt kopplade till jorden.
Meir, som är forskare och specialiserad på hur djur klarar sig under extrema omständigheter, ska framför allt vara med och utföra fysiologiska experiment. Tanken är att hon bland annat ta reda på hur synen, immunförsvaret och artärerna påverkas av att vara i rymden.
Även reparationsarbete kommer behöva utföras på stationens utsida. Det innebär att besättningen kommer att skickas ut på rymdpromenader.
– Rymdpromenader är någonting jag har drömt om under hela mitt liv och det finns goda chanser att jag kommer få göra det, sade Meir vid en presskonferens i början av september.
Dröm sedan barnsben
42-åriga Jessica Meir är uppvuxen i USA med sin israeliske pappa, sin svenska mamma och sina fyra syskon. Hon är född i USA, men har både svenskt och amerikanskt medborgarskap då hennes mamma kommer från Västerås.
Drömmen om att resa till rymden föddes redan som 5-åring, och för tre år sedan som det stod klart att Meir skulle bli vår nästa svensk i rymden.
Det dröjde dock fram till i april i år innan Nasa kom med ett konkret uppdrag. Meir blev då uttagen till att skjutas upp till den internationella rymdstationen ISS och stanna där till våren 2020.
13 år efter det att Christer Fuglesang gjorde sin första rymdfärd följer svensk-amerikanskan i hans fotspår.
Svensk flagga i packningen
Inför avfärd har Meir pendlat mellan tränings– och rymdanläggningar i Ryssland och USA. På presskonferensen i september menade hon att den tuffaste utmaningen förmodligen blir rymdpromenaden.
– Den här resan kommer att innebära både psykiska och fysiska utmaningar.
Besättningen får max ha ett kilo personliga tillhörigheter med sig. Under presskonferensen berättade Meir vad hon kommer att stoppa ned i sin väska.
– Det kommer vara några saker från familjemedlemmar och som betyder mycket för mig. Sen kommer jag även ha med mig en svensk och en israelisk flagga, sade hon.
PODD: Så stoppas asteroider – från att träffa jorden
I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om asteroider med rymdforskaren Jan-Erik Wahland.