Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Auschwitzfångars gömda föremål har hittats

Publicerad 2020-05-19

Fångdräkter från Auschwitz-Birkenau på museet i den polska staden Oswiecim som lägret låg utanför. Bilden har dock ingen koppling till föremålen i artikeln. Arkivbild.

Hittills okända föremål har hittats i en skorsten i förintelselägret Auschwitz-Birkenau i Polen.

Fångarna kan ha gömt föremålen för SS-vakterna inför ett planerat rymningsförsök.

Vid ett renoveringsarbete i avdelning 17 i lägret hittades flera föremål i en skorsten, enligt Österrikes nationella minnesfond för nationalsocialismens offer, som ansvarat för renoveringen.

Bland föremålen finns skedar, gafflar, knivar, saxar, skomakarverktyg, läderbitar och skodelar.

– Dessa redskap, som hölls gömda för SS-vakterna, användes kanske av skomakare, eller för att förbereda en rymning eller helt enkelt för att äta, säger minnesfondens generalsekreterare Hannah Lessing.

Minnesfonden skriver i ett pressmeddelande att det inte är ett sammanträffade att föremålen gömdes i just en skorsten, eftersom sotare höll till i byggnaden.

Avdelning 17 renoverades inför en utställning. Föremålen kommer dock inte att visas upp på utställningen som öppnar nästa år, utan i stället lämnas över till lägermuseet.

En miljon europeiska judar mördades i Auschwitz-Birkenau som Nazityskland uppförde på ockuperad polsk mark under 1940. Därtill dog fler än 100 000 icke-judar, däribland romer, personer inom motståndsrörelsen, polacker och sovjetiska krigsfångar.

Auschwitz-Birkenau var det största dödslägret under Förintelsen.