Kina rustar militärt – för att "ta över" Taiwan?

TT-AP-AFP-Bloomberg

Publicerad 2023-03-05

Världens största armé och flotta fortsätter att växa. Kina ska spendera motsvarande omkring 2 300 miljarder kronor på militären i år – en ökning av försvarsbudgeten med 7,2 procent.

Peking verkar investera i sin kapacitet att ta över Taiwan, konstaterar Kinakännaren Niklas Swanström.

Försvarsbudgeten presenterades i samband med starten på den årliga nationella folkkongressen, som inleddes i Kina på söndagen.

Avgående premiärminister Li Keqiang – som i veckan väntas ersättas av president Xi Jinpings bundsförvant Li Qiang – säger att ett antal ”stora landvinningar” inom nationellt försvar och militär utveckling har gjort Kinas armé till en ”mer moderniserad och kapabel stridsstyrka”.

– De väpnade styrkorna bör intensifiera militär träning och beredskap över hela linjen, säger han enligt nyhetsbyrån AFP.

Världens största armé

Niklas Swanström, chef för tankesmedjan Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik (ISDP), säger till AFP att Peking verkar ”investera i sin kapacitet att ta över Taiwan” och i att hålla USA borta från regionen.

– Vi har en militär kapprustning i nordöstra Asien och kinesisk rustning driver den framåt, säger Swanström.

Med två miljoner soldater i Folkets befrielsearmé har landet redan världens största stående armé och världens största flotta, med atomdrivna ubåtar. Nyligen sjösattes ett tredje kinesiskt hangarfartyg och ovanpå detta kommer ett massivt lager av robotar, stridsflygplan och bombplan med förmåga att hantera kärnvapen.

29:e året i rad

Landet satsar även på flottbaser i utlandet och har redan en färdig i Djibouti och en under konstruktion i Kambodja, varifrån de enligt AP snabbt kan komma ut i de omstridda havsområdena i Sydkinesiska sjön.

Det är 29:e året i rad som Kinas försvarsbudget ökar. Förra årets expansion låg på 7,1 procent, samtidigt som ekonomin bara växte med 3 procent.

– Ökningen av försvarsutgifterna behövs för att hantera de komplexa säkerhetsutmaningarna och för att Kina ska kunna fullgöra sitt ansvar som ett stort land, sade Wang Chao, talesperson för det kinesiska parlamentet, vid en pressträff på lördagen inför folkkongressen.

USA toppar

Kinas försvarsutgifter bleknar fortfarande i jämförelse med USA, som i år har en försvarsbudget på motsvarande över 8 400 miljarder kronor. Många försvarsanalytiker bedömer dock att Kina spenderar mer än de officiellt aviserade beloppen.

Enligt Världsbanken lade Kina 1,7 procent av landets BNP på försvaret 2021, vilket kan jämföras med USA:s 3,5 procent, enligt AP.

Rättad: I en tidigare version förekom en felaktig uppgift om hur många år som utgifterna ökat.