S om nytt klimatmål: Det minsta som krävs

Maria Davidsson/TT

Publicerad 2024-02-06

Anna-Caren Sätherberg, klimat- och miljöpolitisk talesperson för Socialdemokraterna. Arkivbild.

Utsläppen i EU ska minska med 90 procent till 2040, föreslår EU-kommissionen.

Helt nödvändigt, anser Socialdemokraterna.

– 90 procent är det minsta som krävs för att vi ska kunna nå slutmålet om nettonoll till 2050, säger Anna-Caren Sätherberg, klimatpolitisk talesperson för S.

Snarast borde minskningen ligga runt 90–95 procent, anser hon.

Förslaget som EU-kommissionen nu lägger fram är ett steg på vägen mot att nå nollutsläpp 2050, och en fortsättning på målet att minska utsläppen med 55 procent till 2030.

I Sverige kommer utsläppen av växthusgaser att öka på kort sikt, bland annat på grund av den kraftigt minskade reduktionsplikten.

– De har ingen realistisk plan för att varken klara målen 2030, 2040 eller vårt egna nettonoll-mål 2045, säger Sätherberg om regeringens klimatpolitik.

Ministern välkomnar

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) säger i en skriftlig kommentar att hon ”välkomnar att EU-kommissionen nu inleder processen som ska leda till att vi antar ett gemensamt 2040-mål för klimatet”.

”Vi ska nu analysera rekommendationen från kommissionen och påbörja arbetet med att utforma en svensk förhandlingsposition. Jag ser fram emot att delta i diskussionerna och förhandlingarna om det nya klimatmålet”, säger hon vidare.

I valrörelsen

Målet till 2040 kan bli en utmaning för alla regeringar i EU, särskilt som många hushåll nu kämpar med hög inflation och det mullrar bland bönder i flera länder.

De konkreta åtgärderna för att nå 2040-målet kommer dock att presenteras först efter EU-valet i juni, när den nya EU-kommissionen har tillträtt.

– Vi hade det varmaste året någonsin 2023, så alldeles oavsett måste klimatomställningen ske. Men det måste göras på ett sätt så att vanligt folk är med på resan, säger Anna-Caren Sätherberg.

– Det här blir en fråga som kommer att drivas i valrörelsen.