AKB: ”Det här räcker inte”

Publicerad 2015-11-24

Språkröret Åsa Romson (MP) tyckte det skärpta asylförslaget var så jobbigt att presentera att hon nästan föll i gråt.

Trots det tror oppositionen att förslagen inte kommer att räcka.

– Jag är orolig att det inte räcker, säger M-ledaren Anna Kinberg Batra.

Jonas Sjöstedt. Arkivbild

Regeringens presskonferens på tisdagseftermiddagen blev känslosam - särskilt för Miljöpartiets språkrör Åsa Romson som med gråten i halsen förklarade hur svårt det var att ta beslut om en skärpt flyktingpolitik.

Reaktionerna efter pressmötet kom omedelbart. Från vänstern fick regeringen kritik för att nu ha skapat en "tragedi" och från den borgerliga oppositionen krävdes i stället ännu hårdare tag.

– Jag välkomnar att regeringen nu är beredd att samtala om frågorna, men jag är orolig att det inte är räcker, säger Moderatledaren Anna Kinberg Batra.

Kräver flyktingzoner

Kinberg Batra menade att Sverige behöver en paus i flyktingmottagandet och att det också krävs ordning och reda vid gränsen.

– Man behöver genomföra vårt förslag att de som sökt asyl i ett annat medlemsland ska återvända dit.

KD-ledaren Ebba Busch Thor välkomnade att regeringen nu agerar i frågan. Men hon menade liksom Alliansledaren Kinberg Batra att det kan komma att behövas ännu mer.

Bland annat framhåller hon sitt partis förslag om flyktingzoner nära gränsen där asylsökande ska registreras.

– Jag förutsätter nu när verkligheten har hunnit i kapp att det finns ett större beredskap för det här förslaget som gör det inte lika lätt att finnas i Sverige illegalt samtidigt som det värnar asylrätten, säger hon.

"Nu släcks ljuset"

Vänsterpartiet, som står utanför Migrationsuppgörelsen, är skarpt kritiskt till de åtgärder som regeringen presenterade i dag. Vänsterledaren Jonas Sjöstedt kallar regeringens åtgärder för en tragedi.

– Sverige har varit ljuset, en slags fyr för asylsökande. Nu släcks det ljuset. Det här är inte en åtstramning, det liknar ett stopp, säger Jonas Sjöstedt.

Åtgärderna kommer att leda till mänskliga tragedier ute i Europa, menar han. Han fruktar att fler länder kommer följa Sverige och inför en betydligt mer restriktiv flyktingpoitik.

– Mörkret för de asylsökande sprider sig nu. Vi kommer få se dramatiska scener runt gränserna i Europa. Vi kommer se mänskliga tragedier, säger han.

"Är osmakligt"

Statsvetarprofessorn Ulf Bjereld, ordförande i S-organisationen Tro och Solidaritet, är förvånad över att regeringen vill införa temporära uppehållstillstånd och medicinska åldersbestämningar.

– Det är inte funktionellt, dels tänker jag på det lidande och den osäkerhet som temporära uppehållstillstånd innebär för människor som kommer hit som i stället för att kunna etablera sig och hävda sig på arbetsmarknaden, bygga ett nytt liv.

– Och att någon läkare ska röntga och undersöka hur gamla ungdomar som söker en tillflyktsort i Sverige är. Med all respekt för att det här är mycket svåra beslut att ta, tycker jag ändå att det är osmakligt.

Ulf Bjereld säger att paketet som presenterades i dag troligen var mycket svårsmält för de inom S och MP som stått för besluten.

– Det gör i alla slag ont i socialdemokratins själ och vi såg hur rösten brast för Åsa Romson under presskonferensen. Det är nog många röster som brustit i den här processen.

Följ ämnen i artikeln