Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bartolomeus

Tonåring fick ny njure – av idrottsläraren

Publicerad 2015-05-20

18-åringen behövde en ny njure.

Då kom idrottsläraren till undsättning – och gav bort sin.

– Om det hade varit mitt barn hade jag velat att någon gjort detsamma, säger Nadirah Muhammad.

Återkomsten blev storslagen.

Röda mattan hade rullats ut i gympasalen på West Side Academy i Detroit och skolkompisarna kastade konfetti när 18-åriga A'Ja Booth återvände efter att i december ha fått en ny njure. Och hon kom arm i arm med idrottsläraren Nadirah Muhammad, 39, som gav bort sin till tonåringen.

– Jag är välsignad och tacksam, säger Booth enligt nyhetsbyrån AP.

”Behövde inte ens fundera”

Under fyra år var hon tvungen att lämna skolan tidigare tre dagar i veckan för att behandlas med dialys. Tonåringen skrev en bok om sin situation och det var just den som fick Muhammad att vilja donera sin njure, rapporterar AP och hänvisar till The Detroit News.

39-åringen uppger att hon i maj i fjol hörde Booth prata om boken med en annan lärare.

– Efter att jag hade läst hennes historia bestämde jag mig för att donera en av mina njurar. Om det hade varit mitt barn hade jag velat att någon gjort detsamma. Det var inget jag ens behövde fundera på, säger Nadirah Muhammad.

Lyckad transplantation

Det var den 15 december som ett operationsteam på sjukhuset Henry Ford opererade bort Muhammads njure och snabbt tog sig till en operationssal på barnsjukhuset fem kilometer därifrån där Booth befann sig.

– Jag har varit med om många olika kombinationer, men inte elev-lärare. Vi har haft ex-fruar, chefer och deras anställda, säger läkaren Jason Denny till AP.

Transplantationen var lyckad och Booth är nu frisk. I juni tar hon examen och i framtiden vill hon bli sjuksköterska.

– Vi förväntar oss inget annat än storslagna och härliga saker för dig, sa skolans rektor Andrea Ayler till Booth när hon återvände.

Följ ämnen i artikeln