Ridskola har fått nog av sexnästet

Publicerad 2015-04-22

Deras ridväg kantas av underkläder, porrtidningar och kondomer.

Kärlekspar gömmer sig i buskarna och skrämmer hästarna.

Nu har ridskolan Volt i Hyltena tröttnat.

– Jag är ju rädd att eleverna ska se något de inte ska få se när de är ute och rider, säger ridläraren Simone Lönander till SVT Nyheter Jönköping.

Ridskolan Volt riktar sig till barn och vuxna med fysiska och psykiska funktionsnedsättningar.

I drygt två år har man haft sitt stall i Hyltena, strax utanför Jönköping.

En utmärkt plats för en ridskola. Om det inte vore för att den skogsväg där eleverna rider blivit en mötesplats för anonymt sex.

– Vi har ju inte sett det ”in action”, men vi ser ju på skräpet vad det är de gör här, säger Simone Lönander till SVT Nyheter Jönköping.

Underkläder, kondomer och en damstövel

Det krävs ingen Sherlock Holmes för att förstå vad som pågår i dungen. Skogsvägen kantas av kvarlämnade behåar, trosor, porrtidningar och kondomförpackningar.

En bit in i skogen ligger flera madrasser. Fem meter upp i ett träd hänger en svart damstövel.

– Först trodde vi att det skulle lugna ner sig när de upptäckte att vi i ridklubben måste gå här. Men det har det inte gjort, säger Simone Lönander till SVT Nyheter Jönköping.

Fenomenet kallas dogging och går ut på att personer som inte känner varandra träffas och har sex. De hittar varandra på nätet och bestämmer träff på offentlig plats, där hugade personer kan komma och titta.

"Par, tjejer eller män. Sugna på dogging i vårvärmen vid Hyltena efter 15? Hoppas vi hörs och ses.", skriver en användare på ett nätforum.

När SVT åker till skogsvägen befinner sig flera bilar på platsen. De lämnar raskt när de får syn på kamerorna.

"Inte det man vill se på sin söndagspromenad"

Simone Lönander säger till SVT Nyheter Jönköping att hon hoppas att kommunen ska sätta upp en vägbom för att sätta stopp för sexlekarna.

– Jag är ju rädd att eleverna ska få se något de inte ska få se när de är ute och rider. Vi behöver en stor väg så att man kan gå på varsin sida om hästen. Vi har elever som har jättedålig balans och de måste vi gå bredvid, säger hon.

Även Tor Olsson, som bor i närheten av platsen, störs av aktiviteterna i skogen. Framför allt nedskräpningen.

– Vill man vara amorös i naturen så får man gärna vara det. Men man kan ju ta med sig skräpet efteråt.

Tor Olsson har ett råd till dogging-diggarna.

– Det är inte det man vill se när man är ute på sin söndagspromenad. Det finns internet, använd det, säger han till SVT.

Följ ämnen i artikeln