Här är avdraget som FI vill skrota

Publicerad 2014-06-23

Fredrik Reinfeldt har totalsågat deras ekonomiska politik.

Nu går Feministiskt Initiativ till motattack mot Alliansens skattesänkningar. 

– Vi vill dra tillbaka jobbskatteavdragen för höginkomsttagare, säger Sissela Nordling Blanco, talesperson för partiet.

Feministiskt Initiativ (FI) har kritiserats för att vara ett enfrågeparti som saknar en ekonomisk plan för hur deras reformer ska bli verklighet. Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) har bland annat sagt att FI "lovar enorma utgiftsökningar utan någon som helst idé om finansiering".

Men under Almedalsveckan – som börjar till helgen – har Gudrun Schymans parti lovat att presentera en ekonomisk rapport. Där kommer de attackera Alliansens skattesänkningar.

– Jobbskatteavdragen har gett mest till den som redan har och ökat inkomstskillnaden mellan män och kvinnor. Vi har fått mindre pengar kvar till vår gemensamma välfärd. När man skär ner på välfärden så drabbar det kvinnor särskilt hårt, säger Sissela Nordling Blanco.

– Därför vill vi dra tillbaka jobbskatteavdragen för höginkomsttagare. Den som tjänar mycket kommer att få bidra mer.

Stort missnöje

Aftonbladet har ringt runt bland Feministiskt initiativs toppkandidater inför riksdagsvalet. Missnöjet mot jobbskatteavdragen är stort – men det råder fortfarande oenighet om var de ska dra gränsen för höginkomsttagare.

FI har främst tittat på Miljöpartiets förslag, där ingen som har en månadsinkomst under 40 000 kronor skulle få skattehöjningar.

Socialdemokraternas förslag, där motsvarande gräns är 60 000 kronor, anser FI ligger för högt. Feministiskt initiativ vill också återställa restaurangmomsen, avskaffa rot- och rutavdraget och undersöker möjligheterna för en så kallad "köttskatt".

”Vill kapa dramatiskt”

Den största möjligheten till nedskärning ser partiet inom försvaret, där de enligt en av toppkandidaterna "vill kapa dramatiskt i budgeten".

– Irak är ett tydligt exempel på hur bomber och krig inte skapar en långsiktig och hållbar fred. Det behövs mer sociala åtgärder skapade tillsammans med befolkningen för att bygga en hållbar fred. Varje miljard till militären är en förlorad miljard för välfärd, fredsförebyggande arbete och bistånd, säger Sissela Nordling Blanco.

Följ ämnen i artikeln