Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Livshotande skadad efter brandkårens miss

Publicerad 2014-10-02

Helsingborgs lasarett.

Trots att de ryckte ut så missade räddningstjänsten branden i ett flerfamiljshus.

Nu vårdas en kvinna för livshotande rökskador efter missen.

– Vi har påbörjat en utredning av händelsen, säger Jonathan Sjöberg som är operativ chef på Helsingborgs brandförsvar i ett uttalande.

Det var på torsdagsmorgonen vid 06.30 som Helsingborgs brandförsvar larmades om röklukt i ett flerfamiljshus.

Men trots en ordentlig undersökning hittade man inte källan till röklukten.

Tre timmar senare kom ännu ett larm från samma adress.

Livshotande skador

I en rökfylld lägenhet låg en kvinna som fick föras till Helsingborgs lasarett med livshotande rökskador. Vid 19.20 på torsdagskvällen var hennes tillstånd fortfarande oförändrat.

I ett pressmeddelande skriver Räddningstjänsten Skåne Nordväst att "styrkan på plats följde sina rutiner genom att kontrollera trapphus, källare, vind, utomhusmiljön och övriga utrymmen, utan finna någon anledning till röklukt."

Inte nog med det. Fastighetsägaren hjälpte till genom att öppna låsta utrymmen och en värmekamera användes för att leta efter branden som låg bakom röklukten.

"De stängde dörren"

Helsingborgs Dagblad deltog under torsdagen i ett möte som Räddningstjänsten anordnade för de boende i fastigheten. Många var mycket kritiska till insatsen och att de kunde missa den skadade kvinnan som hittades på golvet nära sin ytterdörr.

På mötet träffade de dottern till den 81-åriga kvinnan som nu vårdas för livshotande skador. Hon berättar att det var hennes mamma som själv lyckades ringa SOS.

– Det var alldeles mörkt i lägenheten, men i stället för att dra ut mamma så sa de att det var ingen bra plats för mig och så stängde de dörren igen för att invänta räddningstjänsten. Det gjorde att hon fick ligga där ytterligare 20 minuter, säger dottern Anne Svensson till Helsingborgs Dagblad.

Ska utreda händelsen

Enligt Räddningstjänsten hördes inget larm från lägenheten när de var på plats första gången.

– Vi har påbörjat en utredning av händelsen för att fastställa förlopp och räddningstjänstens insats. I dagsläget vet vi inte när denna kommer att vara klar, säger Jonathan Sjöberg som är operativ chef på Helsingborgs brandförsvar i ett pressmeddelande.