SD-politiker mörkade brott
Publicerad 2014-06-30
”Partiet kände till det här”
Michael Rosenberg, kommunalråd för Sverigedemokraterna i Helsingborg och ordförande i valberedningen på riksplanet, har själv mörkat ett brottsligt förflutet, skriver Dagens Nyheter och Helsingborgs Dagblad.
– Partiet kände till det här, säger Martin Kinnunen, SD:s pressansvarige, till Aftonbladet.
Michael Rosenberg dömdes 1990 till två års fängelse för grov stöld och bedrägeri efter en serie inbrott. Han dömdes tre år senare till skyddstillsyn för andra brott.
Uppgav inga straff
Som ordförande i valberedningen är han med och avgör vilka som är lämpliga att bli förtroendevalda i partiet. När han själv fyllde i den vandelsförsäkran som alla som kandiderar måste göra, satte han kryss i rutan där kandidaten lovar att den inte varit straffad.
– Nonsens, jag har inte mörkat, säger han själv till DN.
Rosenberg säger att han skickat information till partiets verkställande utskott, men partiledaren Jimmie Åkessons stabschef Linus Bylund säger att han inte känt till Rosenbergs kriminella förflutna.
Bylund kallar det ”försvårande” och ”märkligt” att Rosenberg kryssat i försäkran om att han inte varit straffad.
”Partiet visste”
Men SD:s pressansvarige Martin Kinnunen motsäger stabschefen. Till Aftonbladet säger Kinnunen:
– Det här har känts till av partiet och prövats precis på samma sätt som för andra kandidater. Han har inte dolt någon information för partiet.
Så det stämmer inte att Rosenberg mörkat information om sin brottslighet?
– Inte för partiet. Men sedan är det ingen rättighet för medlemmarna att veta allt. Men det finns ingen skillnad på hur han prövats, jämfört med andra. Partiet anser inte att han farit med osanning.
Men varför uppgav Rosenberg inte att han var straffad på sin vandelsförsäkran?
– Det är egentligen ointressant hur blanketten ser ut. Det viktiga är att rätt parter fått informationen. Blanketten är ingen offentlig handling, utan det är verkställande utskott som behandlar informationen och de fick all information.
Enligt Kinnunen behandlades Rosenbergs bakgrund i utskottet innan Bylund kom in i valberedningen, och det fanns ingen formell anledning varför Bylund skulle informeras.
”Umgicks i fel kretsar”
Brotten begicks av Michael Rosenberg på 1990-talet.
– Det har gått 20-25 år. Det är ett bra tag sedan och vi bedömer att han har utvecklats på ett sätt som gör att han inte återfaller i brott. Han rörde sig i helt fel kretsar under 80-talet och början av 90-talet, men det är något som inte föreligger längre, säger Kinnunen.
Finns fler brottsbelastade partiet känner till, som media och medlemmar inte vet om?
– Det vet inte jag. Men på vandelsförsäkran kan man skriva väldigt känsliga uppgifter om sitt privatliv som inte blir offentliga. Däremot brukar ju granskningar göras särskilt noggrannt av just våra medlemmar.
Aftonbladet söker Michael Rosenberg.