Schyman: "För SD är feminism extremism"

Publicerad 2014-07-01

Gudrun Schyman (Fi).

VISBY. Feministiskt initiativ har gjort Sverigedemokraternas dag i Almedalen till sin.

Gudrun Schyman går till attack mot SD:s politik som hon anser är kvinnofientlig.

– Sverigedemokraterna tycker att feminism är extremism, säger FI-ledaren till Aftonbladet.

När SD håller presskonferens klockan 11 har FI torgmöte och när SD-ledaren Jimmie Åkesson talar klockan 19 håller FI en stor antirasistisk fest med  dj:s som Redline recordings och artister som Linda Pira, Behrang Miri och Nina Ramsby.

– I dag har vi temat antirasism och har extra hög svansföring, säger hon till Aftonbladet och fortsätter:

"De vill förbjuda genus"

– Jimmie Åkesson stod på scenen förra året i Almedalen och sa att feminism är extremism. Det är övergrepp mot människor att arbeta med att förändra könsroller.

Hon tar upp att SD i motioner velat förbjuda genuspedagogik i förskolan, genuskunskap i skolan och genusvetenskap på universitet.

Enligt Schyman hör partiets syn på kvinnor och invandrare ihop.

– Vi vet att kvinnohat, sexism, rasism, homofobi, transfobi, diskriminering utifrån funktionalitet går hand i hand. SD har visat väldigt tydligt i sin järnrörspedagogik att man både är rasistiskt och antifeministiskt. Man tycker att det finns grundläggande skillnader mellan människor och att de är biologiskt betingade. Det är rasism att inte se individen och det är samma sak när det gäller kön.

Kritiserar andra riksdagspartier

Att SD ofta benämns som "främlingsfientligt" anser hon vara för svagt.

– Det är på tiden att vi visar på att Sverigedemokraterna är ett ideologiskt baserat parti med rötter i fascismen och nationalsocialismen. De har en idé om ett land, ett enat folk, en religion, en kultur, en typ av familj och ett kön – och så ett litet komplement. Det är den synen som vägleder dem i all politik.

Schyman tar upp att SD vill genomföra en rad reformer som försämrar kvinnors villkor: återinföra sambeskattning av gifta som var en väldigt viktig jämställdhetsreform som togs bort på 70-talet, fördubbla vårdnadsbidraget och försvaga aborträtten.

– Det är väldigt, väldigt beklagligt att det här inte bemöts hårdare av andra partier i riksdagen.

Vid torgmötet talade Gudrun Schyman om vikten av att manifestera:

– Just i dag är det viktigt att visa att vi är fler som vill se ett samhälle utan diskriminering.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln