Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Reinfeldts stöd till pressad Kent Persson

Publicerad 2014-06-10

Fredrik Reinfeldt.

HARPSUND. Moderaternas katastrof i EU-valet och det usla opinionsläget har gjort att partisekreteraren Kent Persson ifrågsasatts internt.

Men nu får han starkt stöd från högsta ort - statsministern.

– Jag har en väldigt bra partisekreterare, säger Fredrik Reinfeldt.

Den senaste tiden har varit tuff för Moderaterna. I EU-valet den 25 maj gick man kraftigt bakåt och fick bara 13,8 procent av rösterna. Det var det sämsta valresultatet för partiet i ett allmänt val sedan 1970.

I går drabbades partiet av ännu ett tufft slag när en ny mätning från Aftonbladet/United Minds visade att bara 19,7 procent av väljarna skulle rösta på Moderaterna om det vore val i dag. Det är mer än tio procentenheter mindre än i riksdagsvalet 2010.

Reinfeldt tog sin partisekreterare i försvar

Det dåliga läget inför valet i höst och katastrofsiffran i EU-valet har gjort att partisekreteraren Kent Persson (M), som tog över efter Sofia Arkelsten 2012, har ifrågasatts internt i partiet.

Men efter att toppmötet på Harpsund var över idag tog Perssons högsta chef, statsminister Fredrik Reinfeldt, honom i försvar.

– Jag har en väldigt bra partisekreterare, som har fått ordning på vår ekonomi och väldigt mycket betonar vikten av våra samtalskampanjer, att knacka dörr och komma ut och prata med människor. Det är så en modern valrörelse måste skötas av alla de ideella krafter som vi har, säger Fredrik Reinfeldt.

"Vi är taggade"

Men statsministern betonar att det inte är konstigt att det väcks frågor när ett parti får dåliga opinionssiffror. Han menar att partiorganisationen är taggad på att göra ett bättre valresultat i september.

– Om inte Alliansen eller Moderaterna klarar en tredje valseger så står Sverige inför ett skifte till en regering vars politiska tyngdpunkt kommer ligga längre ut på vänsterkanten än vad jag tror någon svensk regering har gjort under hela efterkrigstiden, säger han.

Följ ämnen i artikeln