Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Avledningsmanöver nytt vid rån mot växlingskontor

Publicerad 2014-10-14

Först ett hot – sedan ett skarpt rån.

Plötsligt har rånen mot växlingskontor blivit allt fler, och tillvägagångssätten börjar likna varandra.

– Det är uppenbarligen någon som vill testa den här metoden som sprider oro, säger Björn Ek, kriminalinspektör vid Rikskriminalpolisen.

Under knappt en halvtimme slog rånarna till mot två banker och ett växlingskontor i centrala Stockholm på tisdagsförmiddagen.

På bankerna lämnades föremål som misstänktes var bomber, och på växlingskontoret lyckades rånarna komma över en summa pengar.

Gärningsmännen var maskerade och beväpnade och tros ha försvunnit iväg på en moped.

Uppgifter om att de kan ha använt en slägga finns också.

"Uppenbara likheter"

Hela tillvägagångssättet är mycket likt de rån och rånförsök som inträffade den 25 september i Stockholm. Då utsattes först ett växlingskontor på Götgatan i centrala Stockholm för ett rånförsök där en man sedan sprang ut och lämnade en kasse på kontoret med något inuti som tickade.

Samtidigt som polisen tog sig till rånlarmet på Götgatan rånades ett växlingskontor på Gullmarsplan av två maskerade gärningsmän. Efter rånet lämnade gärningsmännen på en moped i riktning söderut mot Globenområdet.

Även i det fallet förekom uppgifter om slägga och vapen.

– Det finns uppenbara likheter i tillvägagångssättet. Och det är kort tid emellan. Sedan om det handlar om någon som kopierat sättet eller är samma gärningsmän är svårt att säga, säger Björn Ek, kriminalinspektör vid Rikskriminalpolisen.

Att rånarna slagit till mot just växlingskontor är också något som binder dem samman. Rån mot växlingskontor är ovanliga, men har ökat rejält under året.

– Det är samma typ av gärningsmän som begår butiksrån. Varför man valt den inriktningen är svårt att säga. Men vi har generellt märkt en markant ökning av rån mot växlingskontor i år jämfört med tidigare år, säger Björn Ek.

Vad kan det bero på?

– Det kan vara att övriga branscher som varit drabbade har blivit bättre skyddade. Där har vi sett en nedåtgående trend på antalet rån. Då tittar gärningsmännen på andra objekt för att komma åt kontanter. Då kanske man testar det här.

Ofta yngre

Det finns också likheter att konstatera vid de troliga gärningsmännen.

– Generellt sett är det yngre gärningsmän som utgör kategorin. Det är inte de etablerade, utan de som accepterar att komma över en mindre summa pengar, som det trots allt är i den här typen av rån.

Tillvägagångssättet med avledningsmanöver vid butiksrån eller rån mot växlingskontor är inte särskilt vanligt.

– Det har vi tidigare sett vid mer kvalificerade rån. Men det är inte vanligt. Om det är en ny trend nu vet jag inte.

Kanske har det att göra med att rånen skett i centrala Stockholm.

– Begår man rån i city med mycket trafik får det större effekt med en sådan manöver. Då sprids en oro som gör att man får utrymme att begå rånet.

Vad säger det om gärningsmännen att de begår rån mitt i stan?

– Man begår rån i en miljö där man känner sig trygg. Vissa är bekväma inne i city med mycket folk så att de kommer undan lätt bland andra. Andra vill hellre jobba i lugn och ro. Det är svårt att peka ut riktning på gärningsmän, men man kan påstå att yngre gärningsmän är vanligare vid den här typen av rån i city.

Finns många vittnen

Både vapen och flyktfordon har hittats av polisen efter tisdagens rånvåg.

– Det är ganska vanligt att vilja göra sig av med det som kan binda en till brottet omgående. Men det kan också innebära att de blivit stressade. Att lämna fordonet är vanligt. Men det kan finnas olika orsaker till att man lämnat ett vapen.

Etablerade rånare har ofta skarpladdade vapen. Yngre rånare har ofta replikor.

– Att man släppt vapnet talar för att det är en replika. Generellt är gärningsmän ganska varsamma med skarpa vapen och gör sig inte av med dem om de inte måste.

Det som kan hjälpa polisen nu är att många troligtvis sett brottstillfället, och kanske till och med filmat och fotograferat det.

– Det är fördelen med att rånet begåtts i city. Det finns många vittnen för polisen att prata med. Vid sådana här tillfällen brukar många vara villiga att hjälpa polisen, säger Björn Ek.