Mette-Marit på ökensafari med guru

Publicerad 2012-06-29

"Detta är inte vettigt"

ANDLIG RESA. Mette-Marit, i svarta solglasögon, besöker staden Leh i Himalaya tillsammans med sin ”hemliga guru” Sharon Myoshin Kelley. I bakgrunden två indiska säkerhetsvakter.

Den norska kronprinsessan Mette-Marit har åkt till Kashmir i två veckor för att fotvandra i öknen och besöka kloster.

Med sig har hon säkerhetsvakter – men också en guru som ska vägleda henne.

Sedan i måndags befinner sig den norska kronprinsessan i Kashmir, skriver tidningen Kashmir Observer.

Med sig på resan har hon den kanadensiska meditationsgurun och sprituella vägledaren Sharon Myoshin Kelley, något som får Espen Ottosen i Norsk Misjionssamband att gå i taket.

– Detta är inte vettigt. Först och främst är jag förvånad, eftersom kronprinsessan de senaste åren har profilerat med en stark kristen tro, och det rimmar inte att använda en buddistisk mentor på ett sådant sätt, säger han till norska Dagbladet.

”Omöjlig kombination”

Enligt Se og Hør ska syftet med Mette-Marits resa vara att utforska meningen med livet.

– Det råder religionsfrihet och det gäller också kronprinsessan, men för mig låter detta som religionsblandning. Att kombinera den kristna tron med den buddhistiska världsbilden anser jag är omöjligt, säger Ottosen.

Han får medhåll av Anita Apelthun Sæle, tidigare toppolitiker inom KrF.

– Hon får gärna ta del av andra människors vidsom, men om det är för att få vägledning i livet, ska hon gå till den kristna tron som har gett henne den värdegrund som hon egentligen har.

Livvakter

Den norska kronprinsessan har med sig egna livvakter som ska skydda henne under resan, men indiska myndigheter bistår med två engelskspråkiga säkerhetsvakter.

Den norska kronprinsessan besökte Indien senast i september och hade då planerat att besöka Ladakh, men var tvungen att i sista stund ställa in besöket dit.

UD avråder från resor till det vackra bergsområdet Kashmir, utom just till Leh som Mette-Marit reste till. Där tillåter säkerhetsläget resor med flyg.