Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Navigera rätt i readjungeln

Publicerad 2012-06-29

Sommarens rea är här – familjen Tatti kan knepen

Minst 30 procent Saga, 6, och Malva, 8, från Karlstad fyndar finklänning och blommig topp från Pop. ”Vi brukar göra bra reafynd i vår familj”, säger pappa Mika Tatti, 43, som tycker att rea startar först vid 30 procent.

Tre linnen för 138 kronor eller spegelblanka pumps för 4 995?

Sommarens rea är här – men det gäller att navigera rätt.

– Att kolla ursprungspriset är en huvudregel, säger trebarnspappan Mika Tatti, 43.

Förra årets dåliga vårförsäljning gav en sommarrea som gick under benämningen ”aggressiv”.

– Det är bara att gratulera konsumenterna, sa Mikael Sandström, branschordförande för Svensk Handel Stil.

Hur är årets rea?

– Normalare. 2011 hade företagen köpt in stora lager i hopp om att happy days var tillbaka. I vår var man försiktigare och det ger nu en rea med mer normalt utbud.

Mikael Sandström varnar dock för konsekvenserna – en höst med brist på varor, bland annat jackor.

Enligt Handelns utredningsinstitut, HUI, började handelsåret 2012 bra men fick ett bakslag i april. Förutsättningarna för att året återhämtar sig finns, enligt institutet, trots den pågående Greklandskrisen, eftersom hushållens optimism har ökat de senaste ­månaderna.

Vädret spelar roll

Prognosen för sommarhandeln är cirka 165 miljarder kronor och vädret spelar en viss roll. Men inte för köpsumman utan för valet av varor:

I solgasset säljs fler engångsgrillar, glass och frukt och grönt – i paraplytider fler sällskapsspel, gardiner och färdiggrillat.

Under ett av veckans hällregn strosade familjen Tatti från ­Karlstad.

– Vi har tre barn så vi måste ­tänka säsongsrätt. Det ska passa i ett år, inte i tre månader, säger Mika Tatti som kallar sig för en ­”ekonomisk reaköpare”.

– Man ska ha mage att vänta ut rean men samtidigt se upp så att inte alla bra storlekar hinner försvinna, säger pappan som alltid dubbelkollar prislapparna.

– Jag bodde i London en tid och där var de dåliga på att märka ­varornas ursprungspris.

Tv bästa reafynd

Familjens bästa ­reafynd hänger däremot inte på någon barngalje.

– Det är en 46-tums platt-tv som jag köpte för drygt ett år sedan. Det var ett visnings-ex som kostat cirka 10 000 kronor men jag fick den för 5 000 kronor. Jag lyckades till och med tjata mig till en garanti. Det fyndet är jag väldigt stolt över.

Märkesvaror till bra pris

Det finns fynd – och fynd.

På Nathalie Schuterman, en av Stockholms mest lyxiga butiker, kan man nu nätshoppa spegelblanka, franska Louboutin-skor med märkets karaktäristiska ­röda sula – för reapriset 4 995 kronor.

För den riktigt inbitna reafantasten som helst hoppar över sminkningen på morgonen för att ägna all tid åt rean har Strand­kliniken på Strandvägen det ­perfekta fyndet:

20 procent rabatt på permanent makeup som utlovas hålla 2–5 år, alltså över lika många ­reor.

SHOPPINGENS 10 BUDORD

1. Fråga dig själv vad du, egentligen, trivs i för kläder. Har du fastnat i ”fel” stil är det kanske läge att skaffa sig en ny.

2. Klä dig rätt för shoppingrundan. Ett linne är perfekt om du vill slippa klä av och på dig hela ­tiden. Och så pengar eller kontokort i fickan – väskan är bara i vägen.

3. Bestäm i förväg vad du verk­ligen behöver i garderoben. Att planlöst kryssa mellan reahyllorna leder oftast till ogenomtänkta felköp.

4. Hur kul 70 procent än låter – plagget är viktigare än priset. Det är inte prislappen du ska ha på dig på jobbet utan den galna toppen du ­inte behövde!

5. Satsa på att gå i lite dyrare ­butiker för att ­bygga upp en bra basgarderob. ­Basplagg i klassiskt snitt över­lever flera reor.

6. Köp rätt storlek – i realtid. Skulle du inom kort mirakulöst ­rasa i vikt kan du alltid sälja plaggen på Blocket.

7. Shoppa ensam. ”Goda” råd kan bli dyra.

8. Undvik de ­stora kläd­kedjornas mest välbesökta butiker. De mest ­populära plaggen tar snabbast slut just där.

9. Undvik trängsel och beslutsångest genom att handla på nätet där den bästa överblicken finns.

10. Hittar du rätt plagg – slå till. Nästa rea kommer först i vinter och den lär bli skral eftersom aviserat utbud i handeln blir mindre än tidigare år.

Fotnot. Priserna inom ­paranteser är ordinarie priser.