Rekordrättegång mot gangstergäng

Publicerad 2011-11-22

Hotbilden är extrem

offer för våldet Eddie och Yaacoub Moussa sköts ihjäl i Södertälje i somras. Orsaken: De var bröder till X-teamledaren Dany Moussa. Efter att våldet eskalerat bland kriminella grupperingar i Södertälje väljer nu ledare i nätverket att hoppa av.

Det är en av de största utredningarna i Sveriges historia.

I dag ställs 17 män inom från ett av Södertäljes gangstergäng inför rätta och säkerheten kommer att vara enorm.

– Vi har avsatt särskilda resurser för detta, säger Ulf Göranzon.

Ett stort mediauppbåd är på plats för att följa den första av 50 rättegångsdagar. Polisen tar inga risker med säkerheten. I morse sökte de med bombhundar i lokalerna och i området runt säkerhetssalen.

Utredningen i Södertälje har tagit lång tid och är mycket omfattande. Rättegången är planerad att hålla på från och med i dag och ända in i april.

På de anklagades bänk sitter 17 män i åldrarna 16-58 år.

Utpressning och mord

De misstänks alla på ett eller annat sätt ingå i det så kallade Södertäljenätverket – en grupp som under lång tid livnärt sig på att utpressa privatpersoner och företagare, som dragit in pengar på narkotikahandel och utlåningsverksamhet, inbrott och annan kriminell verksamhet.

Enligt åtalet har det till och med gått så långt att medlemmar i Södertäljenätverket mördat andra för att hämnas på det rivaliserande gänget X-team.

– Det här är ett unikt mål, ett speciellt ärende, med tanke på att det är 17 personer som är åtalade för grova brott och de kommer alla vara samlade i en sal, säger Ulf Göranzon.

Stor hotbild

Utredningen, som bland annat omfattar dubbelmordet på bröderna Eddie och Yaacoub Moussa på klubb Oasen, är den största mot organiserad brottslighet i svensk historia.

Hotbilden mot de åtalade, mot de som vittnar i målet och mot de som jobbar med utredningen, bedöms som extrem.

Presskonferensen förra veckan bevakades av polisens piketstyrka och dagens rättegång kommer att hållas i Stockholms tingsrätts säkerhetssal och omfattas av rigorös säkerhet. En del av kvarteret Kronoberg på Kungsholmen kommer att spärras av med kravallstaket och polisen har utlyst rättegången som en så kallad ”särskild händelse”, vilket man tar till när situationen väntas bli extra svårhanterlig.

– Vi kommenterar inte hur vår säkerhet ser ut men vi har avsatt särskilda resurser för det här. Det kräver säkerhet och logistik, säger Ulf Göranzon.

De fyra åklagarna som samsas om målet har utsatts för hot under sitt arbete med fallet.

Trots det planerar de och polisen att fortsätta att jobba mot de kriminella nätverken i Södertälje, för man tror inte att man lyckats gripa alla ännu.

– Vi kommer att fortsätta utredningen mot det kriminella nätverket, säger chefsåklagare Tora Holst.