Fy hundan för regn och ruskiga sniglar

Publicerad 2012-04-30

Greppa sekatören – nu har spanska mördarna kommit

Se upp – nu är de här.

Mördarsniglarna.

Be en bön om sol och torrt väder de närmaste veckorna.

Då blir inte sniglarna så många.

Nu har de börjat krypa fram ur sina gömställen – ­alla trädgårdsägares och ­odlares gissel:

Mördarsniglarna, som ­utan pardon tuggar i sig ­alla godsaker i rabatter och land.

– Det är ungdjuren som övervintrat och kommer upp ur sina vinterkvarter nu, säger Ted von Proschwitz, forskare och snigel­expert på Naturhistoriska museet i Göteborg.

Väst redan invaderat

Själv har han i sina trakter i Västsverige redan hittat ­flera stora gynnare i full gång och i Huddinge, utanför Stockholm, nosar dvärg­schnauzern Moltas, 1, intresserat på en yrvaken pytte­snigel.

Han tar den prövande i munnen, men kanske minns han det äckliga slemmet från dagen innan – och spottar klokt ut den igen.

Snigeln får dö sekatör­döden i stället.

Den milda vintern har ­varit gynnsam mot sniglarna – och tidigare har det varit det man har byggt ­sina snigelprognoser inför sommaren på.

Nu avgörs det

Men Ted von Proschwitz har upptäckt att det snarare är nu det avgörs om det blir mycket eller lite mördarsniglar i sommar.

– Det som reglerar dem mer än kalla vintrar är hur mycket det regnar på våren. Blir det torrt och soligt de närmaste veckorna får sniglarna det tufft. Blir det regn och blött däremot, då blir det bra för dem – och mindre bra för oss.

2007 värsta året

De senaste åren, med torra vårar, har det varit måttligt med sniglar, enligt ­experten.

– Men lokalt kan man ha mycket sniglar ändå, om man har det väldigt blött just där, med en tomt som gränsar till ett fuktigt ­om­råde eller en bäck eller så.

Senast det var ett rekordår för mördarsniglar var 2007.

– Det är det värsta året – hittills, säger Ted von ­Proschwitz.

Döda snigeln med en spade

Vattna sparsamt på ­morgonen och bara på de växter som behöver.

Ha inte öppna komposter – använd bara sluten varmkompost.

Undvik täckodling.

Rensa bort ogräs – speciellt små maskrosplantor, som mördarsniglarna älskar.

Håll rent och snyggt i trädgården, kratta bort lös och ta bort lösa föremål.

Klipp gräset – och släng gräsklippet.

Skörda grönsakerna i tid.

Döda mördarsniglarna ­genom att hugga itu dem med en skarp spade eller sekatör och gräv ned dem – eller använd snigelfällor med lockämnen ­eller gift avsett för just mördarsniglar.

Har du inga sniglar?

Var försiktig med nya plantor och tvätta bort jorden runt ­rotsystemet med ljummet ­vatten.

Köp bara paketerad jord, inte lös jord.

Kan befrukta sig själv

Heter egentligen spansk skogssnigel och kommer ursprungligen från Iberiska halvön. Kom 1975 till Sverige, där den spred sig snabbt.

Är som vuxen cirka 8-13 centimeter lång. Oftast mörkt brunröd, men varierar från nästan svart över alla bruna och röda nyanser till orangegul.

Saknar som vuxen oftast teckningar, men ungdjur kan ha mörka sidoband med ett smalt orange fält över.

Är allätare och äter i princip alla typer av grödor och prydnadsväxter.

Kan befrukta sig själv och övervintra ända upp till Örnsköldsvik.

Prova mördarsniglar på toast – det du, Moltas!

För fyra personer.

20 mördarsniglar

1 lagerblad

1 morot

1 bit lök

1 hackad gul lök

1 pkt tärnat bacon

1 vitlöksklyfta, hackad

1 bit chili, finhackad

1 dl färska örter, ­hackade

4 skivor vitt bröd

2 persikor

Lite socker

Paprikapulver

Salt

Smör att steka i

Lägg sniglarna i ett stort durkslag, strö på rikligt med salt och spola bort slemmet som frigörs. ­Koka upp vatten, lägg i sniglarna och koka en halv minut. Ta upp sniglarna och upprepa med rent ­vatten – 5 gånger.

Koka upp nytt vatten med morot, lök, lagerblad och koka sniglarna 10 minuter. Skär upp ­sniglarna och skrapa ut innehållet. ”Skalet” som är kvar hackas fint.

Halvera persikorna, ta ur ­kärnan. Salta, strö på socker och paprikapulver. Baka i ugn, 175 grader, 5-10 minuter.

Stek bröd­skivorna frasiga i smör. Låt rinna av på hushålls­papper. Fräs baconet, när det fått färg, i med den hackade löken, chilin och vitlöken. När löken är stekt, vänd ner snigelhacket och de hackade ­örterna.

Lägg snigelröran på de stekta brödskivorna och placera en persikohalva ovanpå.

ANNONS