Världens mest jagade man fruktar för sitt liv

Flera länder försöker hitta sätt att åtala Assange

Det är högst oklart om Julian Assange gjort sig skyldig till några brott.

Ändå är han världens just nu mest jagade man.

Både han själv och människor i hans omgivning fruktar att han ska mördas.

Julian Assange har all anledning att var rädd. Många höga politiker har gått ut och sagt att de vill se honom mördad.

Bakom den fruktan ligger framförallt uttalanden från ett antal amerikanska och kanadensiska politiker.

Mike Huckabee som försökte bli republikanernas presidentkandidat 2008 anser att de som läckte dokumenten "ska avrättas". Senatorn Peter King har varit inne på samma spår när han uppmanat president Obama att använda "varje offensiv kapacitet för att stoppa ytterligare skadliga offentliggöranden av Wikileaks".

Tony Flanagan, rådgivare till Kanadas premiärminister sa i en TV-intervju att Assange "borde mördas" och att Obama "borde fixa ett kontrakt på honom eller kanske använda en drönare (obemannat bombplan)".

Andra sätter likhetstecken mellan al-Qaida och wikileaks verksamhet.

I det ljuset är det kanske inte så konstigt att Assange håller sig gömd. Wikileaks är en ideell organisation och Assange lär knappast ha råd med en livvaktsstyrka. Han kan inte heller som den holländske högerextremisten och islamhataren Geert Wilders räkna med att någon stat ska ställa upp med livvakter.

Hotades av agent

Långt innan den senaste publiceringen har Wikileaks klagat över att de trakasserats av polismyndigheter och underrättelsetjänster i olika länder. Assange ska bland annat ha hotats av en brittisk agent på en parkeringsplats i Luxemburg.

Samtidigt pågår i ett antal länder en febril verksamhet och förundersökningar för att hitta ett sätt att åtala Assange för publiceringen av dokumenten. Såväl USA, Australien som Tyskland har kallat offentliggörandet för "illegalt".

Problemet för myndigheterna är att det inte är Wikileaks eller Julian Assange som läckt dokumenten. De har bara gjort dem tillgängliga på nätet. Läckt är det andra personer som gjort.

Eftersom Wikileaks publicering sker globat på internet är det svårt att hitta lagar som reglerar vad som gäller för en publicering.

Svårt åtala

– Jag har svårt att se hur man ska kunna åtala Wikileaks eller Assange för dokumentpubliceringen, säger folkrättsexperten Ove Bring.

Uppgiften att polisen vet var Assange finns men avstått från att gripa honom kan ha en annan förklaring än att det skulle vara något formellt fel på den internationella efterlysning som Sverige lämnat till Interpol för misstankarna mot Assange om våldtäkt och sexuellt ofredande.

Det kan vara så att myndigheterna avvaktar med ett gripande tills det finns ett åtal som gör att han kan utlämnas till ett land där det är troligt att han döms till en kännbart straff.

En ytterligare försvårande omständighet för de som vill fälla Assange för brott i samband med de hemliga dokumenten är att en rad av världens mest ansedda tidningar - New York Times, Le Monde, Der Spiegel, Guardian - också publicerat dem. Ska de också åtalas?

Påtryckningar

Med tanke på vad som står på spel och de mäktiga intressen Wikileaks utmanat vore det konstigt om det inte förekom påtryckningar från utländska regeringar att gripa Assange. Efter stark press från amerikanska senatorer förbjöd nätbokhandeln Amazon.com i går Wikileaks att använda deras servrar.

Assange svenske advokat Björn Hurtig tycker det är mycket märkligt att Sverige valt att låta efterlysa Assange internationellt med tanke på att han inte är misstänkt för ett allvarligare brott.

– Det är inte omöjligt att det finns en rädsla i Sverige för att om man inte tar i med hårdhandskarna mot Assange så stöter man sig med stora och mäktiga länder.

Hurtig är regelbundet i kontakt med sin klient.

– Julian tycker situationen är jobbig. Han undrar vilket brott han egentligen skulle ha begått som inte alla journalister gör. Däremot har vi inte diskuterat hans egen säkerhet.

Aftonbladets
bloggar
Aftonbladets
bloggar
Moderaterna: Vi älskar
USA