Wikileaks nedsläckt

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-12-03

Ny attack mot den kontroversiella sajten

Wikileaks.org är för tillfället inte tillgängligt.

Sajtens främsta värd Everydns.net, valde på fredagsmorgonen att släcka ner.

Skälet: Nya massattacker mot Wikileaks.

Joakim von Braun.

Everydns.net, som upplåter serverutrymme åt den världskända sajten, ska enligt Wikileaks på Twitter ha vidtagit åtgärder nu på fredagsmorgonen.

"Domänen Wikileaks.org släcktes ner av amerikanska Everydns.net efter att påstådda massattacker", står det att läsa på Twitter.

– Jag har fått indikationer på att det åter handlar om en så kallad DDOS-attack, "distributed denial of service". Då dränks deras server av massanrop om att ta ut information. Det leder till att servrarna får så mycket att göra att de inte kan lämna något ifrån sig, säger Joakim von Braun som är it-expert och säkerhetsrådgivare till Aftonbladet.

Inte första gången

Det är inte första gången som Wikieaks utsätts för en attack. Senast i tisdags utsattes den kontroversiella sajten för en it-attack och organisationens hemsida låg då nere i stora delar av Europa och USA. Även den attacken var en så kallad DDOS-attack. Sajten ska också ha varit under attack i söndags.

– Det här har gått i vågor under veckan och tidvis har det varit svårt att komma åt Wikileaks server, konstaterar Joakim von Braun. När det här händer så får leverantören problem och det kan ställa till problem för hela deras verksamhet, så alla att deras kunder drabbas.

Han liknar det vid en anstormning till en rea i en butiki ett köpcentrum.

– Det kommer så mycket kunder till rean, alla ska in i en butik och inga kunder kommer fram till de andra affärerna.

Inte stor kunskap

Enligt Joakim von Braun är det troligtvis privatpersoner som ligger bakom attackerna mot Wikileaks.

– Det krävs ingen större kunskap och kompetens för att göra den här typen av angrepp. Det kan vara en politiskt motiverad ungdom, en amerikan som ser Wikileaks avslöjanden som en attack mot USA. Det finns verktyg på internet för den här typen av attacker. Dokumenten på Wikileaks är relativt stora, så skickar man instruktioner att hämta dokumenten flera tusen gånger, blir servrarna snabbt igenkorkade.

Men om den som står bakom attackerna, vill dölja sin identitet blir det lite krångligare.

– Då krävs det lite större kunskap. Men det är ju inte säkert att den eller de som attackerat Wikileaks bryr sig om sådant, utan står för det man gjort och tycker det är bra.