Ungdomsarbetslösheten överdrivs som problem

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-06-09

Statsministerns kritiserade uttalande stöds av forskare

Statsminister Fredrik Reinfeldt kallade ungdomsarbetslösheten för en synvilla. De arga reaktiorna lät inte vänta på sig.

Men experten ger honom rätt.

– Det är inget problem att vara ung på arbetsmarknaden, säger forskaren Anders Forslund.

I två veckors tid har statsminister Fredrik Reinfeldt (M) fått utså mycket kritik. Under en debatt ordnad av Svenskt Näringsliv i slutet av maj hävdade Fredrik Reinfeldt att socialdemokraterna använder den höga ungdomsarbetslösheten för att skrämma folk.

Skräms med siffran

30 procent av landets unga är arbetslösa. Men i själva verket är siffran överdriven, en stor del av dem är heltidsstudenter, hävdade statsministern och förklarade att för många räknas med bland annat heltidsstudenter som söker jobb till sommarlovet.

Uttalandet mötte skarp kritik, främst från socialdemokratiska debattörer, både på bloggar och i insändare. Det tolkades som att han ville förminska problemet med arbetslösa ungdomar.

Korrekt sagt

Men uttalande i sig var riktigt, enligt Anders Forslund, på institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering i Uppsala.

– Många av de som räknas som arbetslösa är studenter. Det är heltidsstuderande som söker jobb. Det är ganska många och enligt en undersökning som gjordes av Statistiska centralbyrån ser de sig själva snarare som studenter än som arbetslösa.

Enligt Anders Forslund är den svenska ungdomsarbetslösheten naturlig. För unga tar det tid att komma in på arbetsmarknaden. När folk blir äldre sjunker siffrorna drastiskt, säger han.