Johanna, 22, räddade sonen ur brinnande bil

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-27

"Glad att vi lever"

exploderade  Bilen blev totalt utbränd vid olyckan.

Johanna Jansson, 22, spände fast sonen Molle och körde mot träningspasset.

Men de kom aldrig fram – Volvon förvandlades till en dödsfälla.

– Det gick så fort från all rök till explosionen. Man är bara glad att vi lever.

Johanna Jansson, 22, lyckades rädda sig själv och sonen Molle.

I måndags skulle Johanna Jansson, 22, in till Motala och träna tillsammans med andra nyblivna mammor. Johanna, hennes sambo och sonen Molle, sju månader, bor på landet. För att komma ut på riksväg 32 får de först köra längs en mindre landsväg med lite trafik.

Bilen började brinna

Efter att ha satt fast Molle i barnstolen i Volvon, en 855 kombi från 1996, bar det av. Efter ca fem kilometer började det utan förvarning komma in svart rök i bilen. Den stickande röken verkade komma från instrumentpanelens underdel. Sedan gick allt snabbt.

– Jag bromsade in och då började det plötsligt brinna inne i bilen. Hela bilen fylldes av rök och Molle började hosta. Jag hoppade snabbt ut och tänkte bara på att få ut honom.

Bilen exploderade

Johanna slet upp dörren, sprang runt till passagerarsidan och började fumla med bältet till barnstolen. Tiden tycktes stå stilla, det kändes overkligt. Elden spred sig och hettan var påtaglig – Johanna förstod att det handlade om liv eller död. Till sist fick hon loss Molle och sprang från bilen med sonen i famnen. De hade hunnit 50-100 meter när en explosion hördes.

– Det var som ett kraftigt skott, sen såg jag hur alla rutor flög ut. Det var otäckt.

På akuten konstaterades att Molle fått i sig av den giftiga brandröken, men inte i några större mängder.

"Det var bara panik"

Ett par dagar senare har Molle återhämtat sig bra. Han är fortfarande lite ängslig, men på gott humör när Aftonbladet talar med mamma Johanna. Hon har fått mycket stöd av familj och vänner som hon kunnat prata av sig med.

– Gud, jag handlade i chock när jag lyckades få loss Molle. Det var bara panik och allt tog väl ett par minuter, jag vet inte riktigt. När man blundat och försökt sova har man bara sett bilden där vår övertända bil står i lågor. Min väska blev kvar med bland annat körkortet, men nu är man bara glad att vi lever.

– Vi har en till bil men jag har ännu inte vågat sätta mig bakom ratten. Hädanefter kommer man väl att sitta och lukta och vara vaksam.

”Kan undersöka bilen”

Familjen misstänker att det började brinna på grund av ett elfel.

Per-Åke Fröberg är presschef på Volvo personvagnar.

– Det är uppenbarligen en ganska gammal bil det handlar om, men det är helt omöjligt att säga vad det kan bero på. Men vi kan gärna titta på bilen och undersöka den.

Per-Åke Fröberg känner inte till några liknande problem med modellen.

– Den försvann runt 96-97 men den här modellen har aldrig dragits tillbaka eller så.