Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Datagurun Gates börjar twittra

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-01-20

Microsofts grundare Bill Gates finns nu på Twitter.

Men trots att han på bara några timmar blivit en av tjänstens populäraste väljer han själv sina kontakter med omsorg.

En av de 40 han valt att följa är dock svensken Sten Rosling.

Som grundare av mjukvarujätten Microsoft och en av världens rikaste män är Bill Gates en av datorvärldens absoluta superkändisar.

Berömmelsen har gjort att många på mikrobloggtjänsten Twitter tidigare falskeligen utgett sig för att vara honom. Men den här gången försäkrar hans stab att det verkligen rör sig om datagurun.

180 000 som följer

På bara några timmar har över 180 000 personer valt att följa Bill Gates korta meddelanden på Twitter (tjänsten tillåter bara meddelanden på max 140 tecken) men själv följer Gates bara 40 personers meddelanden.

Sedan Gates lämnade den dagliga verksamheten på Microsoft 2008 har han ägnat sig främst åt välgörenhet och bland de 40 twittrare som Gates valt att följa finns därför flera av världens välgörenhetsorganisationer.

Följer en svensk

Men Gates följer också flera kändisar, som USA:s president Barack Obama, drottning Rania av Jordanien och den svenske professorn Hans Rosling.

Rosling, i Sverige kanske mest känd som tävlande i tv-programmet På spåret, är professor i global hälsa och världskänd för sin forskning. Han har även grundat stiftelsen Gapminder och arbetat som rådgivare åt WHO och Unicef.