Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Experten: Felrenoverade rör kan skada din fertilitet

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-17

Kemikalier kan läcka ut i vattnet

Att renovera avlopps- och tappvattenrör i stället för att göra ett stambyte har blivit en stor industri i Sverige.

Men nu varnar experten Stefan Eurén för att felutförda renoveringar kan vara skadliga.

– Om bisfenol A läcker ut i dricksvattnet kan det bland annat skada fertiliteten, säger Eurén

Att stambyta en fastighet är en dyr historia och relining, en metod där man sprutar in en plastmassa i det trasiga röret istället för ett stambyte, har därför blivit en stor industri i Sverige.

Ungefär 100 företag och nästan lika många metoder finns på marknaden, enligt tidningen Bofast.se som skrivit en mängd artiklar i ämnet.

Varnar för giftiga ämnen

Stefan Eurén är renoveringskonsult med bakgrund som fysiker och elektroingenjör och har under ett par år visat oro för att giftiga ämnen kan läcka ut i kranvattnet om en relining inte utförs korrekt.

Anledningen till hans oro är att de flesta företag som sysslar med relining använder sig av härdplast, som består av två komponenter. Problemet med tvåkomponentsplast, även kallad epoxi, är att det uppbyggt av giftiga kemikalier. En av komponenterna är den omdebatterade kemikalien bisfenol A.

Kan göra dig steril

Bisfenol A, som liknar hormonet östrogen, har i flera internationella studier visat sig ha stora skadliga effekter på kroppen. Bland annat misstänks den påverka fertiliten, ge inlärningssvårigheter och orsaka hjärt- kärlsjukdomar, vissa studier tyder också på att bisfenol även kan orsaka cancer, fetma och en ökad risk för missfall . Speciellt påverkade anses barn bli, skriver bofast.se.

Märks efter lång tid

Hur stora effekterna är kan ingen med säkerhet säga.

Annika Hanberg, docent på Karolinska institutet har under flera år forskat på bisfenol A och säger till tidningen Bofast att det kan ta lång tid innan skadorna visar sig.

– Om till exempel inlärningsförmågan påverkas lite är det inget man kan se på det enskilda barnet, men det kan få stor betydelse i en hel befolkning, säger Annika Hanberg till Bofast.

Sparar tid och pengar

Anledningen till att många väljer relining framför ett stambyte är att det kostar betydligt mindre och att hyresgästerna inte behöver flytta ut. Ett stambyte tar flera veckor – en relining ett par dagar.

Metoden har använts för renovering av avloppsrör under 40 år sedan men för tappvattenrör har det endast använts under något år. Enligt Stefan Eurén är det ungefär 1000 lägenheter i Sverige som har relinade tappvattenrör.

Finns seriösa aktörer

Även om Stefan Eurén är mycket kritisk mot reliningbranschen är han noga med att poängtera att det finns seriösa aktörer.

– Eftersom plastmassan oftas blandas ihop på plats finns det en risk att proportionerna inte är rätt och att plasten inte härdar. Då kan de giftiga kemikalierna läcka i vattnet, säger Stefan Eurén.

Men om plastmassan får härda ordentligt är det ingen fara.

– Bäst blir härdningen om den pågår långsamt och länge. Och när man väl en gång har härdat plasten, då sitter bisfenolen där, säger Ulf Rick, plastexpert på Kemikalieinspektionen till tidningen bofast.se.

Följ ämnen i artikeln