Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

FP: Förbjud riskkapitalbolag inom sjuk- och äldrevård

Publicerad 2013-11-10

Jan Björklund.

Folkpartiets ledning vill förbjuda riskkapitalbolag inom sjukvård och äldreomsorg.

Beslutet togs av partiets ledning i dag, avslöjar SVT Nyheter.

– De är inte bra ägare, säger FP-ledaren Jan Björklund.

Frågan om vinster i välfärden har under en lång tid legat högt upp på agendan. Frågan har inneburit ett huvudbry för flera partier på båda sidor om blockgränsen och flera av dem har gjort förflyttningar i en mer vinstkritisk riktning. Nu avslöjar SVT Nyheter att Folkpartiet i dag fattat ett beslut om att säga nej till att riskkapitalbolag ska få verka inom sjukvård och äldreomsorg.

– Vi vill ha bort riskkapitalbolagen som ägare eftersom att de är för kortsiktiga. De är enbart inne för att ägna sig åt spekulationer för några år och sedan sälja vidare. De är inte bra ägare, säger FP-ledaren Jan Björklund till SVT Nyheter.

Kommer driva frågan i regeringen

FP kommer driva på frågan inom alliansregeringen och hoppas dessutom få en bred majoritet med sig på ett lagförslag som ställer tuffare krav på övriga privata företag inom vården. Jan Björklund säger att han tycker att det ska ställas samma krav på företag som verkar inom sjuk- och äldrevård som de som finns på friskoleområdet. Där krävs ett långsiktigt ägande för att företag ska få komma in.

FP-ledningen ser två vägar för att skärpa kraven på vårdföretagen.

– Antingen att den statliga vård och omsorgsinspektionen ger tillstånd eller att kommuner och landsting i sin upphandling ställer den här typen av krav, säger Björklund till SVT.

"Det finns för lite regler"

Förslaget från partiledningen kommer att läggas fram på Folkpartiets landsmöte som startar på torsdag. Enligt Jan Björklund är det bra med valfrihet inom vården, men när marknaden luckrades upp på 90-talet gick det fort.

– Det var på 90-talet som besluten togs och jag tycker att det är rätt att vi ska ha valfrihet med privata företag i vård, omsorg och skola. Men felet var att det var för lite regler och utvecklingen har gått väldigt snabbt. Med facit i hand borde det ha reglerats mer, men då får vi göra det nu.

”En rappare med adhd hjälper mer än du
gör