Så vill M locka mittenväljarna från S

Publicerad 2014-05-15

Alliansregeringen med Moderaterna i spetsen har ett kraftigt underläge i opinionen inför riksdagsvalet i höst.

För att vinna de viktiga mittenväljarna ska man nu försöka sätta bilden av att Socialdemokraterna har gjort en vänstersväng politiskt.

– Jag är övertygad av att de väljarna inte känner igen sig i den politik som Stefan Löfven vill genomföra tillsammans med MP och V, säger partisekreteraren Kent Persson (M).

Regeringens läge i opinionen drygt fyra månader före valet är minst sagt prekärt. För det borgerliga ledfyren Moderaterna är läget också illa då man ligger långt under sitt valresultat.

I en ny offensiv försöker nu M peka ut att Socialdemokraterna den senaste tiden dragit åt vänster politiskt. Partisekreteraren Kent Persson menar att målet är att nå de viktiga mittenväljare, som varit en avgörande faktor i Alliansregeringens valsegrar 2006 och 2010.

– Vi ser i den sakpolitiska debatten att S nu drar åt vänster. Rätt mycket tror jag det beror på att V och MP nu tydliggör sin politik. Det handlar om att genomföra arbetstidsförkortning, vilket kommer att kosta en väldig massa miljarder.

"Vi ser en nervös socialdemokrati"

Persson lyfter även fram att Vänsterpartiet vill avskaffa det fria skolvalet.

Nyligen meddelade också det största distriktet inom S, det i Skåne, att man vill samma sak.

– Då ser vi att en nervös socialdemokrati också positionerar sig mot att begränsa det. På punkt efter punkt ser vi att man vill avveckla valfriheten, förstärka bidragslinjen och på jobbsidan vill man nu genomföra arbetstidsförkortningar.

Kent Persson lyfter också fram att han inte tycker att S-ledaren Stefan Lövven har tillräckligt med politisk erfarenhet för att leda landet.

– Det verkar som han inte riktigt har koll på sitt parti. Det verkar som man vill ge ett besked i retoriken men i den praktiska politiken ser vi en kraftig vänstersväng.

Löfven: "Det är inget att kommentera"

Han säger att M kommer att bli ännu hårdare i det man gjort den senaste tiden - krävt gemensamma besked från de röggröna partierna om vad de vill göra efter valet.

– Jag är övertygad om att många av mittenväljarna, de som avgjort två val, inte känner igen sig i den politik som Socialdemokraterna vill genomföra om de vinner valet.

S-ledaren Stefan Löfven ger inte mycket för Kent Perssons och Moderaternas nya strategi.

– Hans olika strategier tänker jag överhuvudtaget inte kommentera. Han får hålla på och pladdra om vad han vill, jag har ingen anledning att kommentera hans olika irrvägar, säger han.

Följ ämnen i artikeln