Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Moderaterna vill skicka Carl-Oskar Bohlin till Bryssel

Uppdaterad 2013-10-19 | Publicerad 2013-10-18

NORRKÖPING. Det blev en hård kamp om fjärdeplatsen på Moderaternas lista inför EU-valet i vår.

M-stämman i Norrköping valde sent i kväll att sätta Carl-Oskar Bohlin på platsen.

– Jag sökte ett politiskt mandat, att ta nya Moderaterna till Bryssel. Det valde medlemmarna att ge mig, säger han.

I kväll fastställdes Moderaterna hur partiets lista ska se ut inför valet till EU-parlamentet i maj. De tre första platserna var givna, där stod de tre politiker som redan sitter i EU-parlamentet och ställer upp för omval. Det handlar om Gunnar Hökmark, Christofer Fjellner och Anna Maria Corazza Bildt.

Hård kamp

Eftersom M i dag har fyra platser i parlamentet så blev kampen om fjärdeplatsen extra viktig. När resultatet i partiets provval blev känt i maj stod det klart att riksdagsledamoten Carl-Oskar Bohlin, 27, från Borlänge oväntat hamnade fyra. Han hade på kort tid klättrat upp på listan och därmed knuffat ned mer kända namn. Han blev därmed nomineringskommiténs förslag på stämman.

Mot honom stod Cecilie Tenfjord-Toftby, 43, riksdagsledamot från Södra Älvsborg, som hade ett starkt stöd bland moderater i Västsverige. Där var det flera som inte ville skicka Bohlin till Bryssel.

– Jag tycker inte att man måste skicka EU-kritiker till EU-parlamentet, har Johnny Magnusson, ordförande för moderaterna i Västra Götaland, sagt till DN.

”Nyttigt att vara sunt kritisk”

Men resultatet gick Bohlins väg, han fick 117 av de 200 ombudens röster. Tenfjord-Toftby placerades på femte plats.

– Det känns väldigt bra, jag är tacksam och ödmjuk över att ha fått medlemmarnas förtroende. Jag ser fram emot att driva en kampanj för hela Sverige i valrörelsen, säger Bohlin.

Han har sagt att han ska ta de Nya Moderaterna till Europa.

– Det innebär att man förnyar Europapolitiken och säger att EU spelar en viktig roll för Sverige, det handlar om konkurrenskraft och svenska jobb. Men det handlar också om att sätta ned foten i vad EU ska och inte ska göra. Uppdraget för att säkra konkurrenskraft hållbarheten är så viktig att EU inte kan lägga lika mycket energi på allting annat.

"Jag är EU-vän"

Han vill inte kalla sig EU-kritiker, något som andra i partiet har benämnt honom som.

– Jag är en EU-vän. Folk som använder begreppet EU-kritiker lägger väldigt mycket i det. Men om man är en stor vän av samarbetet måste man också kunna kritisera det när det brister eller tar sig onödigt mycket makt på EU-ländernas bekostnad och det är jag beredd att göra, säger Bohlin.

Carl-Oskar Bohlin sitter i riksdagen sedan valet 2010, har sin bakgrund i ungdomsförbundet MUF och har studerat juridik.