”Skadar förtroendet för öppenheten i Sverige”

Publicerad 2013-11-01

S kommenterar regeringens hantering av Billströms aktieportfölj

Statsminister Fredrik Reinfeldt har undertecknat ett regeringsbeslut som stoppar ytterligare granskning av migrationsminister Tobias Billströms aktieköp, enligt TV4 Nyheterna.

– Jag tycker att det är en märklig hantering som skadar förtroendet för öppenheten i Sverige, säger Carin Jämtin partisekreterare för Socialdemokraterna till Aftonbladet.

Migrationsminister Tobias Billström har tidigare skapat rubriker på grund av sina aktieköp. Nyligen lades en förundersökning ner angående ministerns aktier i gruvbolaget Northland Resources. Nu uppger TV4 att regeringskansliet vägrar lämna ut uppgifter om ministerns tidigare aktieköp. När tv-kanalen ville ta reda på vid vilka datum Tobias Billström köpt aktier i guldbolaget Lappland Goldminers så avslogs begäran. Beslutet har skrivits under av statsminister Fredrik Reinfeldt och motiveras med att Tobias Billström kan lida skada eller men om uppgiften röjs.

”Man mörklägger”

– Jag tycker att det är konstigt att Tobias Billström kan lida skada eller men om detta blir offentligt. Regeringen måste göra bedömningen att något är konstigt. Man mörklägger, säger Carin Jämtin, partisekreterare för Socialdemokraterna till Aftonbladet.

I dag finns en överenskommelse mellan statsråden i regeringen att man ett par gånger per år ska lämna uppgifter om sina aktieinnehav till en offentlig förteckning. Men det räcker inte enligt Carin Jämtin (S).

– Själva handlandet är inte offentligt i dag. Man får en ögonblicksbild två gånger per år men däremellan kan statsråden handla hur de vill. Vi vill ändra systemet så att öppenhet gäller hela tiden, säger hon och tillägger att man just nu utreder hur ett sådant system skulle kunna fungera för socialdemokratiska ministrar om man vinner valet nästa höst.

Regeringen står bakom

Enligt Markus Friberg, pressansvarig hos Fredrik Reinfeldt, är beslutet fattat gemensamt av regeringen, även om statsministerns namnteckningen finns på handlingen.  

– Det här är ett regeringsbeslut, och sådana skrivs alltid under av ett statsråd. Men det är hela regeringen som står bakom, säger han.

De tidigare misstankarna mot Tobias Billström kom efter att han valt att köpa aktier i det krisdrabbade gruvbolaget Northland Resources bara dagar efter att regeringskansliet fått vetskap om att det fanns en räddningsplan för bolaget. Då fick TV4 ut datumen för när Tobias Billström köpt aktierna. Men den här gången blev det alltså nej.  Aftonbladet har sökt Tobias Billström för en kommentar men hänvisas till det han tidigare sagt till TV 4 Nyheterna:

– Normalt sett så är datumen för inköp inte offentliga handlingar, säger han.

”Fel signaler”

Tobias Billströms agerande får kritik från Anders Sundell, statsvetare med inriktning mot korruption vid Göteborgs universitet.

– Det här sänder fel signaler. Om media vill granska så vore det mest naturliga att lägga korten på bordet. Tobias Billström hänvisar till att det inte är offentligt i normala fall, men jag tycker inte att det här är ett sådant fall. Han är statsråd och har en förtroendepost och då kan man kräva mer av honom än av en privatperson. Det handlar om att visa att man inte utnyttjar sin ställning för att gynna sig själv.