”För tidigt att säga någonting”

Uppdaterad 2013-10-18 | Publicerad 2013-10-17

Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson vill invänta utredning

Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson: Vi ska inte dra förhastade slutsatser innan vi vet vad som har hänt.

Efter dödsolyckan där två arbetare på SSAB:s område i dag dränktes i tjära riktas nu kritik om att en inspektion hade kunnat förhindra katastrofen. 

– Vi ska inte dra förhastade slutsatser innan vi vet vad som har hänt, säger arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson till Aftonbladet.

S-ledaren Stefan Löfven efterlyser krafttag för bättre arbetsmiljö.

Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson beklagar det som har hänt när Aftonbladet möter henne på moderatstämman i Norrköping. Men hon vill inte ta på sig ansvaret för olyckan.

– Nu tycker jag inte att vi ska dra förhastade slutsatser av det som har hänt i dag. Jag vet att rättsvårdande instanser, som polisen, tittar på det här tillsammans med Arbetsmiljöverket, säger hon.

Löfven: Tänker på anhöriga

Att Arbetsmiljöverket sedan 2006 fått en kraftigt bantad budget med 115 miljoner kronor och att antalet inspektörer minskat med hälften kommenterar hon fortsatt med att "det är för tidigt att dra någon slutsats innan saken har utretts".

S-ledaren Stefan Löfven säger att han tänker på de omkomnas familjer och arbetskamrater. Men tillägger också att det krävs åtgärder för att stoppa ökningen av olyckor på arbetsplatserna.

– En människa omkommer i arbetet varje vecka. De går till jobbet men kommer aldrig hem. Kraftfulla åtgärder för att förbättra arbetsmiljöerna en viktig prioritering för mig. Ingen ska behöva skadas för att försörja sig och sin familj, slår Löfven fast.

IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe menar att olyckan hade kunnat undvikas om en inspektion av Arbetsmiljöverket ägt rum, då en liknande olycka inträffade för två år sedan.

–Arbetsmiljöverket prioriterar vilka inspektioner man ska göra och de har gjort många inspektioner de senaste åren. Det är de som avgör när och var, kommenterar Elisabeth Svantesson kritiken.

”Måste analysera”

Kommer du att se över Arbetsmiljöverkets ekonomi efter det som inträffat?

– Varje person som dör är en för mycket och arbetsmiljöverket jobbar med de här frågorna.  Vi måste analysera varför den här typen av olyckor händer. I det här fallet måste vi invänta på rättsinstanserna och fråga hur det har hänt innan jag kan komma med några sådana förslag.