Kina skickar drönare till omstridd ögrupp

Publicerad 2013-09-19

För första gången har kinesiska drönare siktats nära japanskt territorium.

Nu hotar den japanska militären med en replik.

Samtidigt befaras drönarna kunna utlösa en större militär konflikt mellan de två stormakterna.

Striden om Senkakuöarna har pågått i ett års tid - med vattenkrig och stora demonstrationer.

Det var när den japanska staten köpte de obebodda öarna - som varit under japansk kontroll sedan 1895 - från en privat ägare som relationerna kraftigt försämrades mellan länderna.

Erkänner flygningen

Nu har kinesiska drönare blivit en del av konflikten. För en vecka sedan observerade den japanska militärens luftförsvarssystem ett oidentifierat flygande objekt. Den lilla farkosten hade ingen landsmärkning – men senare bekräftade kinesiska myndigheter att landets militär låg bakom flygningen, rapporterar japanska tidningen Yomiuri Shimbun.

Observationen uppges vara den första av sitt slag och ägde enligt Global Post rum inom japanskt luftförsvarsområde, där flygplan måste identifiera sig, men utanför Japans landsgränser.

Svarade med stridsplan

Japan svarade omedelbart med att skicka upp stridsplan och enligt den amerikanska tidskriften Foreign Policy gick landet också ut med att man nu kan komma att stationera personal på ögruppen, vilket Peking tidigare har sett som en otänkbar handling, enligt tidskriften.

Händelsen har lett till en kraftig försämring av relationerna mellan länderna. "Utan tvivel var Kinas drönaräventyr 161 kilometer från Senkaku viktigt eftersom det förvärrade de redan dåliga relationerna mellan Tokyo och Peking", skriver Foreign Policy.

Risk för konflikt

Enligt tidskriften önskar sig ingen av de två regeringarna delta i ett stormaktskrig, men enligt tidskriften riskerar ändå drönarna bli gnistan till en större militär konflikt: "det finns en vitt utbredd och ökande oro för att en mindre incident ska leda till en militär konflikt som hamnar utom kontroll", skriver Foreign Policy.

"Drönarnas intåg i Asien, vilket nu blivit officiellt efter Kinas obemannade provokation, kommer att föra med sig ytterligare källor instabilitet och en eskalering av konflikten i Syd- och Östkinesiska havet.