Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Århundraden av förföljelse

Publicerad 2013-09-23

Så diskrimineras romer runt om i Europa

Romerna har levt i Europa i tusen år. De cirka 10 miljoner romer som numer bor här utgör EU:s största minoritet.

Ändå har de i århundraden utsatts för förföljelse – diskriminering och hatbrott.

Den större delen av romerna bor i Öst- och centraleuropa där också flest hatbrott är kända.

Trots kunskap om att en majoritet lever under fattigdomsgränsen och många barn inte slutför grundskolan har diskrimineringen fortsatt in på 2000-talet.

Exemplen är många.

I Finland uppmanade den förre premiärministern Vanhanen alla att sluta ge romska tiggare pengar, i Danmark har Dansk Folkeparti konstaterat att danskarna "inte har användning" av romer och i Italien rapporteras kontinuerligt misshandel av romer.

I Slovakien har en mur planerats runt ett område där romer bor, i Bulgarien har ett nationalistiskt parti gått till val med slogans mot romer och i Tjeckien kan bara 13 procent av tjeckerna tänka sig att bo granne med romer.

I Storbritannien har konservativa politiker vurmat för att romer inte ska få köpa land och i Sverige har de bojkottats från campingplatser och utvisats till Kosovo i strid mot Europarådets rekommendationer.

Allt fler länder har också infört tiggeriförbud och upplöst provisoriska tältläger.

Organisationen ”The decade of Roma Inclusion” - decenniet för romsk integration" menar att romernas största problem är fattigdom och att den förvärras av ständigt pågående diskriminering.

Åtta europeiska länder ingår i samarbetet som ska stärka folkgruppens status inom främst skola och arbetsmarknad samt hälso- och bostadssituationen.

Arbetet mot diskriminering ska vara slutfört 2015, men med bara två år kvar återstår många stora problem.