Då: Filippa Reinfeldts högra hand, Nu: Lobbyist

Uppdaterad 2013-10-09 | Publicerad 2013-10-08

Therese Carlborg var Filippa Reinfeldts närmaste medarbetare - men har bytt jobb och satt sig på dubbla stolar.

Filippa Reinfeldts närmaste medarbetare Therese Carlborg, 32, har bytt jobb och satt sig på dubbla stolar.

Hon är lobbyist på läkemedelsbolaget AbbVie och samtidigt kommunpolitiker för moderaterna.

Förra året fick Therese Carlborg ett nytt politiskt uppdrag av Stockholms kommunfullmäktige.

 - Jag är glad och stolt att vara vald som ordförande i stadsdelsnämnden för Östermalm. Jag är ödmjuk inför utmaningarna och ser fram emot att tillsammans med nämndens ledamöter och förvaltningens tjänstemän fortsätta utveckla hela Östermalm, sa hon i samband med utnämningen.

Läkemedelslobbyist

Therese Carlborg har en unik inblick i hälso- och sjukvårdspolitiken efter att ha arbetat nära landstingsrådet Filippa Reinfeldt i Stockholms landsting.

Det är kunskaper hon kan ta med sig till sitt nya jobb som lobbyist.

Den 2 september i år började hon på det amerikanska läkemedelsbolaget AbbVie. Hennes titel är Governmental Affairs Director, vilket betyder att hon representerar bolagets intressen i med myndigheter.

– Jag har lärt mig otroligt mycket genom att få arbeta tillsammans med Filippa Reinfeldt, övriga kollegor och förtroendevalda inom Stockholms läns landsting, säger hon till lobby- och PR-bolagens branschtidning Resume.

Känner till uppdragen

Enligt moderaternas etiska riktlinjer ska förtroendevalda "inte utsätta sig för risken att hamna varken i en jävssituation eller jävsliknande situation".

Aftonbladet har förgäves sökt Therese Carlborg för en kommentar men Abbvies kommunikationschef Erica Gruvberg säger:

– När Therese anställdes gick vi noga igenom hennes uppdrag. Vi känner mycket väl till det kommunala förtroendeuppdrag hon har och vi har gjort en väldigt omfattande bedömning att det inte utgör någon intressekonflikt.