Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

BILDEXTRA: Här är politikerna som håller USA som gisslan

Klicka på bildspelet!

John Boehner är mannen som håller inte bara USA utan hela världen som gisslan.

Han stoppar en omröstning om budgeten.

Mer rädd om sitt eget jobb än om USA:s och övriga världens välstånd.

Situationen är lika märklig som den är skrämmande.

Åtta dagar återstår till USA:s inte längre kan betala sina räkningar om inte kongressen höjer skuldtaket. Ändå kan en enda man helt förlama kongressens arbete.

Republikanen John Boehner är talman i Representanthuset. Det innebär också att han är två hjärtslag från presidentposten. Dör Obama och vicepresident Biden flyttar Boehner in i Vita huset.

Eftersom republikanerna har majoriteten i representanthuset bestämmer Boehner vilka frågor som tas upp till omröstning.

Allting tyder på att det finns en majoritet av demokrater och moderata republikaner beredda att säga ja till en budget utan att hänga på några andra krav. Därmed skulle alla de statliga myndigheter som tvingades stänga för en dryg vecka sedan åter kunna öppna och hundratusentals amerikaner gå tillbaka till sina arbeten.

Trappas upp

Men Boehner tillåter ingen sådan omröstning. Han hävdar att det inte finns någon majoritet.

– Bevisa det genom att hålla en omröstning, kräver Obama.

Boehner vägrar.

Ordkriget mellan de två trappas upp dag för dag. De målar mer och mer in sig i vars ett hörn där det blir allt svårare att hitta en kompromiss.

När Obama i går gläntade lite på dörren genom att säga att han kunde tänka sig att förhandla om republikanerna tillfälligt röstade igenom en budget och höjde skuldtaket smällde Boehner raskt igen den.

– Vad Obama kräver är en reservationslös kapitulation av republikanerna, hävdar han.

Amerikanerna är stumma inför maktspelet och den ansvarslöshet som politikerna visar. Boehner och övriga är avlönade för att styra landet. Istället paralyserar de USA.

New York Times avslöjade häromdagen hur republikanerna under en längre tid planlagt en strategi för hur de skulle använda budgetomröstningen för att stoppa Obamas redan beslutade sjukvårdsreform. Två saker som inte hör ihop.

"Tokhögern"

Denna strategi drevs fram mot de moderata republikanernas vilja av ett 40-tal av kongressledamöterna som ingår i den extrema Tea party-rörelsen, av motståndarna kallad tokhögern. Boehner kunde med sin makt som talman ha stoppat planerna men han vågade inte.

"Tokhögerns" anhängare är tillräckligt många för att kunna avsätta Boehner. Han vågade inte utmana dem. Säkraste sättet att behålla jobbet var att istället utmana Obama även om det innebar att stänga ner statsapparaten och riskera utlösa nytt ekonomiskt kaos i världen.

Nu sitter Boehner i en rävsax.

Om han kastar in handduken och går med på en omröstning om budgeten utan tilläggskrav så kommer de radikala republikanerna att kräva hans avgång. Likaså om man går med på att höja skuldtaket utan att samtidigt få igenom republikanska krav.

Härdsmälta

Under tiden ökar oron runtom i världen. Länder som Kina sitter på jättelika innehav av amerikanska statspapper som kraftigt kan minska i värde ifall kongressen inte höjer skuldtaket före den 17 oktober.

Ingen vet exakt vad som kommer att hända men rädslan är stor för en finansiell härdsmälta på världens finansmarknader. Efter en bräcklig återhämtning riskerar världsekonomin att kastas ner i en ny avgrund.

Boehner har suttit i kongressen i två årtionden. Han är känd för sin förmåga att överleva men också för att kunna sy ihop uppgörelser med demokraterna.

Det är svårt att se hur han kan bli en vinnare den här gången.