Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Detta har hänt

Uppdaterad 2016-06-10 | Publicerad 2013-09-24

 23 september: Dagens Nyheter avslöjar att svensk polis registrerar romer i en hemlig databas. I registret finns över 4 029 romer – över 1 000 av dem är barn. Registret har upprättats av polisen i Lund används i polisarbetet. Registret är döpt till "Kringresande".

 Till en början avfärdades uppgifterna av Skånepolisens informationsdirektör Lars Förstell som falska. Sedan ändrade han sig och bekräftade att registret fanns. Och så ändrade han sig en tredje gång: ”Det är inget register, det är en analysfil”.

 På måndagseftermiddagen håller rikspolischefen Bengt Svensson en presskonferens: ”Jag tror och hoppas vid min gud att det här är det enda registret av den här karaktären”, säger han bland annat då.

 Polisen anmäler sig själv och en åklagarledd internutredning inleds under dagen. Myndigheterna Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden och JO inleder även parallella granskningar.

 Polisen håller en presskonferens i Malmö där de bekräftar att det finns en ”analysfil” som upprättades år 2011 – men uppger att de inte för register ”över etnicitet”.

 Statsminister Fredrik Reinfeldt kommenterar registret.

– Jag blev lika förvånad som alla andra när jag hörde uppgifterna. Att även barn tydligen registrerats är oacceptabelt. Jag förstår att många romer känner sig utpekade och det är viktigt att de ser att vi tar det här på allvar, säger Reinfeldt till Aftonbladet.

 24 september: Dagens Nyheter publicerar uppgifter om ytterligare ett register. Registret innehåller totalt 997 människor där majoriteten har romska namn. Över 100 av dem är barn under tio år.

24 September: En pensionerad polischef som arbetat i Lund berättar för Aftonbladet att han var med och skapade registret.

– Att det bara skulle funnits ett par år är en superlögn från polisledningen, säger han.

Aftonbladet

Följ ämnen i artikeln