Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

S sätter ungas jobb i fokus på första maj

Publicerad 2014-02-09

Socialdemokraterna storsatsar på sitt förstamajfirande under supervalåret 2014.

Parollen som ska skanderas i tågen i år blir "Ingen ung utan jobb!"

– I både valet till EU-parlamentet och i riksdagsvalet kommer ungas rätt att få jobb att vara en huvudfråga, säger partisekreteraren Carin Jämtin (S).

Den 1 maj varje år tar den svenska arbetarrörelsen på sig finkostymen och ger sig ut på gator och torg. Trots att det återstår flera månader till årets firande är Socialdemokraterna redan långt framme i sitt planerande. Partiet försöker i år att göra comeback i valen efter åtta svåra år i opposition, men har haft svårt att kliva framåt i opinionen.

Aftonbladet kan berätta att S-parollen för årets firande blir "Ingen ung utan jobb!".  Enligt partisekreteraren Carin Jämtin kommer årets firande bli speciellt.

– Det kommer bara 24 dagar före EU-valet och bara några månader före riksdagsvalet, säger hon.

35 000 arbetslösa

Hon menar att det är naturligt att välja en paroll som handlar om ungdomsarbetslösheten.

– Vi har 35 000 unga som varit arbetslösa mer än sex månader i Sverige. I EU finns det sex miljoner unga arbetslösa som skulle kunna jobba om det fanns fler jobb och utbildningsmöjligheterna var bättre. Både i Sverige och i EU är ungdomsarbetslösheten den största utmaningen för framtiden. Därför fokuserar vi på det på det.

Den svenska arbetarrörelsen har firat första maj i över ett århundrade. Enligt Jämtin brukar det alltid vara mer folk i S-tågen under valår.

– Man vill ut och visa att nu ska det baske mig bli en socialdemokratisk valseger. Jag tror det blir mycket folk i hela landet, vi firar på väldigt många ställen i Sverige, säger hon.

”Vi tror första maj tillhör framtiden”

I arbetet med parollen har S noga studerat en rapport från SAMAK, den nordiska arbetarrörelsens samarbetskommitté. Den ska presenteras i sin helhet i februari.

– Den visar att Sverige har högst ungdomsarbetslöshet i Norden. För inte så länge sedan var det inte så. Skillnaden i Norden ökar. Det är bra att möjligheten finns för svenska ungdomar att åka och jobba i Norge, men vi behöver också möjligheten för svenska unga att jobba i Sverige, säger Jämtin.

Enligt henne visar rapporten också att andelen tidsbegränsade anställningar är högst i Sverige.

– Timlönarna och daglönarna är i tillbaka. Det är unga kvinnor och män som rings in på tillfälliga anställningar. Det är otryggt, det ger den en pressad situation och det gör att unga inte kan ta lån för att köpa bostäder. Det är ett tecken på ofrihet bland Sveriges unga, säger hon.

Firandet av första maj får ibland kritik för att vara en åldrad högtid som hör historien till. Men enligt Carin Jämtin är det helt fel.

– Vi tror att människor vill träffas och uttrycka sina åsikter. Förra året var det fler än på många år som gick i tågen. Det var sambatåg, sång och mycket politik. Vi tror första maj tillhör framtiden, men det kanske inte alltid kommer att ha exakt samma form som tidigare.