Miljonregn över skånsk by

Uppdaterad 2018-08-31 | Publicerad 2014-05-03

Den lilla mellanskånska byn Öved har 309 invånare.

Och ett arv på 22 miljoner.

– Det här är nästan too good to be true, säger Helene Granqvist, ordförande i byaföreningen.

Invånarna i Öved har i ett testamente fått beskedet att de genom årlig stipendieutdelning ska dela på ett arv på 22 miljoner kronor.

Pengarna kommer från den adliga skådespelerskan Mary-Anne Gyllenstierna och hennes make, slipsfabrikören Bertil Weitz, skriver Sydsvenskan.

”Måste upplevt något trevligt”

Paret som bodde i Stockholm och de sista åren i Helsingborg fick aldrig några barn.

Men i deras hjärtan fanns en särskild plats för Öved. 

Mary-Anne tillbringade många av sina barndoms somrar i familjens sommartorp i den lilla byn.

– Hon bodde i Öved som flicka och måste ha upplevt något trevligt med Öved eftersom hon vill ge tillbaka, säger Charlotte Ramel-Andersson, folkpartist i Sjöbo kommunfullmäktige och kommunens representant i stiftelsens styrelse och Övedsbo.  

När Bertil Weitz dog 1997 begravdes han i den gyllenstiernska familjegraven som finns i byn och när Mary-Anne avled 2012 begravdes hon bredvid maken.

Efter sig lämnade de ett arv på 22 miljoner kronor som de testamenterade till Övedsborna.

– De är placerade i värdepapper och det är avkastningen som vi årligen kommer att dela ut, säger Sven Rosenkvist, ordförande för den nybildade stiftelse som förvaltar arvet.

Och i år kommer pengarna att delas ut för första gången.

Studiekravet: Bo i byn

I sitt gemensamma testamente beslutade de att deras förmögenhet skulle tillfalla de som är eller har varit folkbokförda inom före detta Öved församlings gränser, eller har gått i skola där.

Parets sista vilja var att studiestipendier ska prioriteras, sedan behövande och sjuka samt organisationer som har projekt för dessa grupper.

Kravet för att söka studiestipendier är att den sökande bor inom området av det som en gång var Öveds församling. Men det står ingenting i testamentet hur länge den sökande ska ha bott i byn. Vilket kan innebära att Öved ser en tillströmning av studieintresserade.

– Jag har tänkt på det, men de måste ha någonstans att bo. Och det är i och för sig bra för bygden, säger Charlotte Ramel-Andersson.

För övriga stipendier räcker det med att en gång ha gått i någon av byns skolor.

”Inga golddiggers”

I Öved är byborna glada över miljonarvet.

– Hur många platser kommer att råka ut för att någon slänger över dem 22 miljoner? Det är nästan too good to be true, säger säger byaföreningens ordförande Helene Granqvist till Aftonbladet.

Bland de drygt 300 invånarna i byn är gemenskapen god, berättar hon. Och en gång i månaden håller föreningen i en byapub.

– Den här byn är så fin, den är fantastisk. Jag upplever inte att det är några golddiggers här, utan folk funderar mer på vad det här kan ge för möjligheter. Man ser liksom inga jackpot i ögonen, berättar hon.

I byn finns det en del barn som längre fram i tiden kan söka studiestipendier från stiftelsen.

– Det är rätt fantastiskt att tänka att barnen här kan gå i skolan utan att behöva ta studielån, det är väl jättehäftigt, säger Helene Granqvist.

En annan möjlighet som hon spånar kring är att miljonarvet kan leda till att det inom ett par år etablerats ett äldreboende i byn.

– Det är upp till byborna att få idéer vad vi vill med vår by. Klart det kan hjälpa individer att studera. Men jag tänker att man också kan tänka lite kollektivt. Det här borde alla byar få.