Ännu ett barn botat från hiv

Uppdaterad 2014-03-07 | Publicerad 2014-03-06

Ännu ett hivsmittat spädbarn i USA har blivit fri från viruset med hjälp av intensiv läkemedelsbehandling direkt efter födseln.

När forskare för ett år sedan rapporterade det första fallet, ett barn som föddes i Mississippi, möttes de av skepsis. En del ifrågasatte om barnet verkligen varit smittat vid födseln.

När det andra fallet på onsdagen presenterades på en aidskonferens i Boston stod det klart att metoden är framgångsrik, skriver The New York Times.

Behandlades direkt

Nyheten ger hopp för de runt 300 000 barn i världen som föds med hiv varje år, sedan de smittats av mamman.

Det andra barnet föddes i Long Beach, Kalifornien, för nio månader sedan. Läkarna som hört om det första fallet försökte upprepa behandlingen.

Babyn började behandlas med höga doser av tre antivirala medel efter nio timmar, så snart det första hiv-testet visat att viruset hade överförts.

Kan bota fler

Nu är flickan nio månader gammal och helt fri från hiv.

Mississippibarnet är efter tre år fortfarande virusfritt.

En ledande forskare säger till tidningen att det kan finnas ytterligare fem fall i Kanada och tre i Sydafrika där behandlingen lyckats. Ett kliniskt test med 50 nyfödda ska inledas inom kort.

I västvärlden föds få hivsmittade barn, eftersom mammorna brukar få bromsmediciner för att förhindra att infektionen överförs till fostret.

ANNONS