Pappa friad för dotterns död

Publicerad 2014-03-07

Pappan som åtalats för att ha orsakat sin dotters död när ett tåg körde på deras bil frikändes på fredagen.

Mannens advokat Bengt Hesselberg säger:

– Jag är oerhört glad för min klients skull.

I januari 2013 krockade mannen med ett tåg på Roslagsbanan. Solen stod lågt och vinterväglag rådde vid järnvägskorsningen norra Ekskogen söder om Brobyhöjden i Vallentuna. I baksätet satt hans åttaåriga dotter som fick så allvarliga skallskador att hon dog.

Åklagaren Katarina Lenter hävdade att mannen inte varit tillräckligt uppmärksam på ljus- och ljudsignaler samt vägbommarna och att han dessutom pratat i sin mobiltelefon samtidigt som han satt på sig ett par solglasögon. Därför åtalade hon 56-åringen för vållande till annans död.

Ej bevisat

Men Attunda tingsrätt har nu kommit fram till att det inte är bevisat att han både talade i mobiltelefon och satte på sig solglasögonen samtidigt. Tingsrätten säger också att även om han hade gjort det, så hade det inte i sig varit så oaktsamt att han skulle ha dömts för det.

Mannen uppger själv att han talade i mobil, men att det inte påverkade hans uppmärksamhet.

Det är inte heller bevisat att mannen höll en för hög hastighet, enligt tingsrätten. Därför har mannen nu friats.

Mannens advokat Bengt Hesselberg säger:

– Det känns som att domstolen verkligen har lyssnat på oss. Jag är otroligt glad för min klients skull. Han har mist sin dotter och är fylld av sorg redan av den anledningen. Det här förbättrar inte läget, men det måste ändå vara en lättnad för honom.

Vice chefsåklagare Katarina Lenter säger:

– Jag är lite besviken. Jag gjorde bedömningen att han brutit i aktsamhet. De närmaste veckorna ska jag fundera på om jag ska överklaga domen.