Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Magnus, Måns

NEJ! Vi ska inte hatta fram och tillbaka med tiden

Publicerad 2016-11-04

Självklart ska vi inte hatta med tiden flera gånger om året. Det ställer bara till problem.

Det självklara vore att ha sommartid året om.

Sista helgen i oktober och i mars är ett elände. Det är tur att klockan i mobilen ställer om sig själv, det ger ett tämligen säkert besked. Med alla andra klockor blir det tyvärr lite si och så eftersom man alltid glömmer ett par.

Sommartiden permanentades i Sverige för 36 år sedan men fortfarande har vi inte vant oss. Alla möjliga tricks används för att veta om klockan ska vridas tillbaka eller ställas fram. Det vanligaste rör trädgårdsmöblerna, när de är på väg ut ska klockan ställas fram en timme. När de är på väg in ska visarna dras bakåt.

Ingen har, såvitt jag kunnat utröna, påvisat några större fördelar med tidsbytet. Alltså vore det naturliga att avskaffa det och i stället införa permanent sommartid.

Det gör morgnarna på vintern lite mörkare. Men vad gör det? Inte många trallar av glädje på morgonkvisten. De flesta sätter i sig sin frukost under grymtningar och tar sig till dagens arbetsuppgifter under behärskad tystnad.

I stället skulle det bli lite ljusare under eftermiddagen vilket blir särskilt märkbart under de mörkaste månaderna.

Den 21 december, under vintersolståndet, är solen uppe i sex timmar och fyra minuter och går ner 14.48. Vid halv niotiden kommer kroppen tro att det är midnatt och dags att gå och lägga sig.

Tänk om solen i stället gick ner 15.48?

Det är visserligen inte jättesent. Men definitivt en timme i rätt riktning.

ANNONS