Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

’Myggmedel i drinkarna’

Uppdaterad 2012-09-02 | Publicerad 2012-09-01

Systrarna Audrey och Noemi
bara två av flera kvinnliga
turister som dött plötsligt

Systrarna Audrey och Naomi var fullt friska. Plötsligt hittades de döda under drömresan till Thailand. I deras kroppar hittades spår efter myggmedel. Nu misstänks att myndigheterna försöker mörka fler dödsfall bland unga kvinnor på resan i Sydostasien.

BANGKOK. Systrarna Audrey, 20, och Noemi Belanger, 26, var fullt friska.

Plötsligt hittades de döda på drömresan i Thailand.

De är bara två av nio unga kvinnor som dött på samma sätt i Sydostasien.

De kanadensiska systrarna Audrey, 20, och Noemi Belanger, 26, dog under mystiska omständigheter på Phi Phi Island i Thailand tidigare i år.

Nu har delar av obduktionsresultaten läckt från ett sjukhus i Bangkok. De visar att kropparna innehöll DEET, en aktiv substans i vanligt myggmedel.

Om ämnet orsakade dödsfallen är dock ännu inte klarlagt. Ytterligare en obduktion ska genomföras av läkare i Kanada.

Totalt nio döda kvinnor

Sammanlagt har nio unga kvinnor dött under liknande omständigheter i regionen de senaste åren, sju i Thailand och två i Vietnam. I alla dess fall förekommer uppgifter om kemikalier, offren drabbas av något som liknar matförgiftning – och alla offren har varit fullt friska innan de plötsligt avled, oftast mycket dramatiskt. Ännu har inte några svenskor drabbats.

De kanadensiska systrarna hittades på sitt hotellrum den 15 juni av en städerska.

Kanadensiskorna hade kräkts och hade haft blodfyllda diarrér. Polisen trodde först därför att det handlade om en kraftig matförgiftning, det spekulerades om allt från giftiga fiskar till dåligt sköljd sallad. Men många var skeptiska.

Flera döda på samma sätt

Inte minst därför att en händelse på samma ö den 6 maj 2009 hade en skrämmande likhet.

Då avled två unga, kvinnliga turister på nästan samma sätt: amerikanskan Jill St Onge och norskan Julie Michelle Bergheim dog av något som tros vara matförgiftning. Den exakta dödsorsaken är ännu inte fastställd.

Systrarna Belangers pappa, Carl, har varit mycket kritisk till hur polisutredningen och obduktionen skötts i Thailand.

”Korrupt system”

Till kanadensiska media sa han nyligen:

– Det är både ett ruttet och korrupt system. Samma sak inträffade 2009. Inget händer. Varför? Det måste bli en fullständig genomlysning av fallen. Om de dog av DEET måste de fått i sig ämnet på något sätt. Hur?

Sju liknande dödsfall i Thailand kan inte vara en tillfällighet. Flera medier kräver också alla papper på bordet. Misstankar om att myndigheterna mörkar för att inte skada den livsviktiga turistindustrin i Thailand växer sig allt starkare. Rykten om att det handlar om spetsade drinkar, där myggmedel tillsatts, florerar på turistorterna.

ANNONS