Årets största stjärnfall i natt

Publicerad 2012-12-13

Ett stjärnfall i Californien 2011.

Mängder av kraftiga stjärnfall över himlavalvet.

Det kan du uppleva i natt om du vänder blicken mot skyn.

– Det här kommer bli årets bästa stjärnfall, säger astronomen Robert Cumming vid Onsala rymdobservatorium.

Meteorregnet geminiderna återkommer varje år kring lucia. Men i år är vädret extra gynnsamt för att kunna ta del av vackra stjärnfallet.

– I synnerhet i Göteborg är vädret ungefär så bra som det kan vara. Men det finns mycket stor chans att få se stjärnfall i hela landet där det där mörkt och inte mulet, säger Robert Cumming.

Gruskorn som brinner

Meteorregnet, eller stjärnfallet som det också kallas, består egentligen av små gruskorn som når atmosfären - och brinner upp.

Händelsen inträffar upp till hundra kilometer upp i luften, enligt Robert Cumming.

– När de träffar jordens atmosfär brinner de upp och hettar upp luften framför sig, det ser vi som snabba ljusstarka streck på himlen, säger han.

För att ha de bästa chanserna att ta del av nattens stjärnfall rekommenderar Robert Cumming att man söker sig till en mörk plats.

Bra förutsättningar

– Det är som bäst under de två timmarna efter midnatt, säger han.

Härom dagen rapporterades om ett kraftigt ljusklot som synts över Bohuslän, Värmland och Dalarna. Den händelsen hänger enligt Robert Cumming ihop med nattens stjärnfall.

– Det är i princip samma sak som de här meteorerna, fast det är en större sten. Det måste ha varit en sten på några hundra gram som dessutom delade upp sig medan den brann upp, säger han.