Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Bengt Sändh prisad som "Årets svensk"

Publicerad 2012-11-30

Bengt Sändh.

Grattis, Bengt Sändh, 74, som av lokala svensktidningen Sydkusten korats till Årets svensk 2012 på spanska Costa del Sol...

– Man får tacka.

Hur gör man sig förtjänt av den titeln?

– Jag vet inte, det är bästa att fråga dem på Sydkusten om en motivering. De snackade något om att jag representerar Sverige när jag är här och Spanien när jag är där och att jag drar igång en massa saker här. Vi har quiz varje onsdag och senast ordnade jag det som ska bli "herrarnas julpyssel" där karlarna ska träffas och pyssla, och äta julskinka. Sedan fotograferar vi en del, bland annat till Aftonbladet.

Hur ska du fira?

– Det blir väl en stor fest med Luciatåg och allt. Då borde alla svenskar här komma.

Du lever i exil sedan 13 år. Varför flydde du Sverige?

– Största orsaken är väl vädret. Jag har jävligt svårt för det svenska slaskbältet. Jag har planerat i många år att så fort jag skulle kunna skulle jag flytta. Dessutom är det lättare att bo och leva här på många sätt.

Ditt cv är enormt: trubadur, fotograf, fiskrökare, snusfabrikör, svampexpert, författare, kondomförsäljare, chiliodlare... Finns det något du inte kan?

– Nej det vet jag inte. Jo, då, det finns stora luckor. När vi har quiz här märker man det. Jag har, märkligt nog tycker många, luckor när det gäller schlager och populärmusik. Och allt som har med idrott att göra. Jag är inte intresserad av sådant grabbar ska vara intresserad av. Bilen ser jag som dammsugaren, den ska fungera, men den blir aldrig mitt största intresse.

Du får ett diplom och en check på 600 euro vid svenska skolans julbasar på Lucia. Hur ska du spendera prispengarna?

– Jag fick Fred Åkerström-stipendiet i Västervik för två år sedan. Det skickade jag till Läkare utan gränser. Det blir något liknande nu.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Just nu? Ja vad fan, det är en svår fråga. Inget speciellt. Jag har det jag behöver.