Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Litauen förbjuder abort – och Bryssel håller tyst

Snus, gurkor och vargar lägger sig EU i – men inte de stora frågorna

Abort är på väg att förbjudas i EU-landet Litauen.

Är inte det en aning märkligt?

EU lägger sig i hur stor den svenska vargstammen ska vara och vilket snus som får säljas.

Men en grundläggande mänskliga rättighet som abort får varje land själv bestämma över.

Det är inte mycket enskilda länder kan göra numera utan att EU ska lägga sig i.

Men inget hindrade i tisdags Litauens parlament att rösta för att förbjuda aborter utom i fall där moderns liv står på spel eller om graviditeten är resultatet av en våldtäkt.

Trots att opinionsmätningar visar att en överväldigande majoritet av befolkningen är för fri abort så röstade en klar majoritet av parlamentet för att stoppa denna rättighet.

Förslaget las av ett parti som företräder den polska minoriteten i Litauen. Polen har en av EU:s mest restriktiva abortlagar. Många polskor reser numera till Litauen för att göra sin abort där istället. Nu vill man täppa till det kryphålet. Vilket blir verklighet om parlamentet säger ja igen vid en ny omröstning i höst.

EU håller tyst

När ett EU-land så tydligt tar ett steg tillbaka tycker man att det borde leda till åtminstone lite upprörda röster i Bryssel.

Men EU är tyst.

EU lägger sig inte i.

Abortlagstiftning är nämligen varje enskild medlemsstats business.

Vilket kan tyckas en aning märkligt eftersom Bryssel annars har inflytande över det mesta.

EU vill förbjuda Sverige att ha skyddsjakt på vargar. EU lägger sig i huruvida smaksatt snus ska få säljas. Även inom Sveriges gränser. Fram till för tre år sedan fick krokiga gurkor inte säljas.

EU-domstolen dömde i dag Sverige till mångmiljonböter för att vi inte infört lagen om datalagring tillräckligt snabbt.

EU lägger sig med andra ord i en massa detaljer. Men de stora frågorna är man rädd att ta i.

Abortfrågan blev tidigt en icke-fråga inom EU eftersom Irland har näst intill totalförbud. Inga krav på ändrad lagstiftning ställdes för att Irland skulle få gå med i EU 1973.

Sopas under mattan

När Polen skulle in 2004 var det samma sak. Abortfrågan sopades under mattan.

När det gäller mänskliga fri- och rättigheter sätter EU en minimistandard som EU-länderna måste följa. EU:s Charter on fundamental rights innehåller 54 paragrafer. Några handlar om kvinnors rättigheter. Men rätten till abort finns inte med. Den nämns inte med ett ord.

2013 kan man tycka att det är en smula märkligt.

Inte minst eftersom abortförbud visat sig leda till fler illegala aborter vilket medför ökad mödradödlighet.

Värst utsatta är låginkomsttagare som inte har råd att åka till något annat EU-land för att få ingreppet utfört.

Populister poppar upp

EU vågar inte ta i frågan av det enkla skälet att det då skulle bli en massa bråk med länder som Irland, Polen och Malta. Ekonomiska gräl klarar byråkraterna i Bryssel av men inte känslomässiga. Abortfrågan är så het känslomässig som någon fråga kan bli.

Exemplet Litauen visar att utvecklingen är på väg åt fel håll.

I den ekonomiska krisens spår ploppar populistiska partier upp som svampar ur den europeiska myllan. Eftersom många av partierna är starkt konservativa har abortfrågan åter hamnat i ropet.

Litauen är förmodligen inte det sista EU-land som försöker förbjuda aborter. Den konservativa regeringen i Spanien har sagt att de vill återgå till den gamla, restriktivare lagstiftningen.

Harmonisering är ett ledord inom EU. Alltmer ska vara lika i Europas länder. Men i stora viktiga frågor kan det tydligen vara hur oharmoniskt som helst.