Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

"Med Fittstim föll bitarna på plats"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-08

Ta grepp på feminismen

Under hela skoltiden upplevde Maria Johansson att något inte stämde. Först när hon läste boken Fittstim gick det upp för henne – jämställdheten saknades.

Maria Johansson tycker att genusvetenskap är en viktig kompetens, oavsett vilket yrke hon väljer.

– Då insåg jag: jag är inte bråkig, jag är feminist, säger Maria Johansson.

– Om man som tjej säger vad man tycker så får man höra att man är bråkig och jobbig, medan killar inte alls bemöts på samma sätt. Det är mycket mer självklart för dem att ta plats, fortsätter hon.

Idrotten behöver mer genus

Maria Johansson läser Genusvetenskap B vid Umeå universitet. Hon har alltid varit intresserad av ämnet, men sedan hon började läsa programmet för ledarskap och coaching blev behovet större.

– För mig är det en solklar koppling, det behöver mer genusperspektiv inom idrottsrörelsen, eftersom idrotten är ganska könsstereotyp, säger Maria.

Hon tycker att kurserna i genusvetenskap har varit en positiv överraskning och att de hållit en högre nivå än vad hon trott.

– Det är viktigt att lyfta fram att det här är en kompetens som är vetenskaplig förankrad icg inte bara löst tyckande, menar hon.

Bara jämställt i teorin

Det största problemet idag tycker hon är att det råder en uppfattning om att samhället är jämställt. Formellt sett är det så, men i praktiken finns det underliggande strukturer som begränsar både kvinnor och män, som inte uppmärksammas.

– Inför den 8:e mars önskar jag att alla tjejer som vill ska kunna gå på krogen och dansa utan att sexualiseras, bli tafsade på och utan att få oönskade blickar och kommentarer om sina kroppar och utseenden, säger Maria Johansson.