Halshöggs på greyhoundbuss

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-31

"Mördaren var som en robot"

En sovande man mördades och halshöggs på en kanadensisk långfärdsbuss natten till torsdagen. Vansinnesdådet skedde inför de övriga passagerarna – som vaknade av den överfallnes skrik.

Garnet Caton satt precis framför offret och vände sig om när han hörde skriken.

– Det lät som någonting mellan en tjutande hund och en gråtande bebis. Angriparen stod böjd över honom med en stor jaktkniv – en överlevnadskniv, en Rambokniv. Han höll i honom och knivhögg honom om och om igen i bröstet, berättar Caton.

Blockerade dörren

– Jag tror inte att jag kommer att glömma det på bra länge.

Caton berättar för CNN att han skrek åt de andra passagerna, varav många sov, att lämna bussen.

När bussen stannat flydde de andra passagerarna ut ur bussen och ringde efter polis. Garnet Caton berättar att de blockerade bussens dörr för att förhindra att knivmannen flydde.

Under tiden måste gärningsmannen ha halshuggit sitt offer.

"Som en robot"

– Han gick längst fram i bussen med huvudet och kniven i händerna. Sen tittade han lugnt på oss och släppte huvudet framför oss. Det fanns ingen ilska i honom. Han var som en robot.

Caton säger till AP att gärningsmannen inte satt nära offret då de först klev på bussen, vilket var omkring en timme före attacken.

– Allting verkade normalt. Först satt han långt fram i bussen. Sedan klev han av för att röka tillsammans med en ung kvinna under ett stopp. När han kom tillbaka satte han sig långt bak i närheten av mig. Han sa inte ett ord under hela tiden. Han verkade vara helt normal.

– Den misstänkte mannen har gripits med hjälp av förhandlare, säger den kanadensiske polisen Steve Colwell till CNN.

Polisen vill dock inte röja några uppgifter om vare sig mördaren eller offret eftersom det kan försvåra utredningen.

37 passagerare ombord

Händelsen inträffade sent på onsdagskvällen strax utanför staden Portage la Prairie i den kanadensiska provinsen Manitoba.

Bussen, som körde för Greyhound Canada, var på väg från Edmonton till Winnipeg och var bara 45 minuter från slutdestinationen när dådet inträffade. 37 passagerare fanns ombord. De flesta av dem som inte varit direkt inblandade i händelsen fick, enligt CNN, fortsätta resan med en annan buss.

Enligt nyhetsbyrån AP gissar Caton att offret var "omkring 19 år". Han hade klivit på bussen i Edmonton.

ANNONS