Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

PR-segern ingen garanti för omval

Ingen enskild handling har gjort mer för Barack Obamas chanser att bli omvald än dödandet av Usama bin Ladin.

Men de som utgår från att terrorledarens frånfälle garanterar USA:s första svarta president fyra nya år i Vita huset, är lite väl tidigt ute.

Fråga George H Bush.

Amerikaner i gemen vill att deras president ska vara en tuffing gentemot USA:s fiender och ovänner. Han får gärna genom hot och ultimatum tvinga andra länder att göra som USA vill.

Framförallt får han inte visa sig svag.

Bristen på pang-pang i meritförteckningen har varit Obamas kanske största akilleshäl under hans första dryga två år i Ovala rummet. Av konservativa amerikaner betraktades Obama som alltför vek och undfallande.

Inte nu längre.
 

Ordern att döda mannen som lät mörda 3 000 människor den 11 september 2001 har för lång tid gjort Obama immun mot det hånfulla snacket att han inte har tillräckligt med ”balls”, mod och hårda nypor.

Presidentens opinionssiffror har redan klättrat rejält, enligt vissa mätningar med tio procent. Om valet avgjorts i dag hade Obama enkelt blivit återvald.

Nu råkar det vara ett och ett halvt år till november 2012.

I amerikansk politik är det mycket lång tid. Stämningen kan ändras snabbt.

George Bush den äldre vet hur fort.

Kalla kriget tog slut på hans ”vakt”. När han dessutom kastade ut Saddam Hussein från Kuwait i Gulfkriget 1991 var den allmänna meningen att han var oslagbar i valet 1992.

Bush var själv så säker att han negligerade den ekonomiska kris som drabbade USA efter krigsslutet.

I mars 1991 när markkriget mot Irak inletts tyckte 90 procent av amerikanerna att presidenten gjorde ett bra jobb. I augusti året därpå hade bilden svängt totalt. Då ansåg två tredjedelar att Bush gjorde ett dåligt jobb. Segern mot Saddam var glömd men väljarna visste att deras allt tommare plånböcker inte ljög.
 

Utmanaren Bill Clinton utnyttjade Bush oförmåga att begripa vad det var medborgarna oroade sig för när han myntade begreppet ”It’s the economy stupid”.

Obama står inför ett liknande problem. Han kan peka på en rad framgångar under sin tid i Vita huset och han kommer garanterat att utnyttja bin Ladins skalp. Bilderna av Obama i fritidsjacka och hans team som följer när bin Ladin dödas har inte offentliggjorts av en slump. Propagandakriget inför 2012 har redan börjat.

Men om inte ekonomin vänder upp på allvar riskerar han att råka ut för samma sak som Bush. Arbetslösheten är fortfarande runt nio procent. Många tvingas lämna sina hus därför att de är värda mindre än vad de är belånade för. Statsskulden är rekordhög.

Fallgroparna är fler.
 

Vad händer om al-Qaida som hämnd för bin Ladins död lyckas genomföra en ny attack i USA?

En otrohetsaffär eller avslöjandet av annan ofördelaktig personlig information kan över en natt ändra alla förutsättningar.

Avgörande blir också vem Obama får som motkandidat. Med lite tur avstår tunga republikanska namn från att ställa upp efter Obamas senaste triumf. Rädda att vara slagna på förhand. En sittande president är svår att slå även i normala tider.

Men Bill Clinton visade att det går, Obama ska nog inte känna sig för säker.