Total konfrontation hotar mellan EU och USA
Risken är överhängande för en ny totalkonfrontation mellan Donald Trump och EU:s ledare.
I syfte att rädda Iran-avtalet vill EU skydda euroepiska företag som handlar med Iran. Trumps svar är att hota ställa europeiska företag inför rätta i USA.
Är USA och Europa ens allierade längre?
Europa betraktar avtalet där Iran avstår från att försöka skaffa sig kärnvapen i utbyte mot lyfta ekonomiska sanktioner som en av unionens största utrikespolitiska framgångar. EU;:s ledare förstår inte vad det var Trump ville uppnå när han sa upp det, enligt alla experter välfungerande avtalet, för två veckor sedan.
Intrycket är att Trump snarare vill få Iran att kapitulera än omförhandla avtalet.
– USA har inte lyckats visa hur världens bättre kan förhindra iranska kärnvapen genom att lämna avtalet, säger EU:s utrikesminister Federica Mogherini. Eller hur vi på ett mer effektivt sätt kan påverka Iran i övrigt.
EU försöker därför rädda uppgörelsen genom att ge Iran garantier för att europeiska företag ska fortsätta handla med Iran.
Detta försöker Trump nu förhindra genom att hota införa de "tuffaste sanktionerna som världen någonsin skådat" mot Iran. Utrikesminister Mike Pompeo gjorde klart att alla företag som bryter mot de amerikanska sanktionerna, även europeiska, riskerar att ställas inför rätta i USA.
Miljardböter
Detta är inget tomt hot. Europeiska företag har tidigare dömts till mångmiljardböter för aktiviteter utanför USA.
Ett antal stora europeiska företag har redan dragit öronen åt sig. Man vill helt enkelt inte riskera sina affärer på den amerikanska marknaden för att hjälpa Europa att upprätthålla kärnenergiavtalet med Iran.
Det gäller bland annat det franska oljebolaget Total och det danska rederiet Maersk. Företagen kommer att hamna i ett moment 22.
För Europas ledare riskerar det hela att sluta med en ny förödmjukelse där Trump ännu en gång går segrande ur maktstriden.
För några veckor sedan reste Merkel, May och Macron i en noga regisserad skytteldiplomati till Vita huset för att försöka övertala Trump att inte säga upp Iranavtalet. Han förnedrade dem alla genom att strunta i deras invändningar.
Ny istid
Nu när Europa bakvägen försöker rädda avtalet slår Trump till igen för att stoppa planerna.
EU kan givetvis framhärda och utmana honom igen men risken är uppenbart att det slutar i ännu ett nederlag för "supermakten" Europa. Det hjälper inte att såväl Ryssland som Kina också vill ha kvar avtalet.
Utan de ekonomiska lättnader som Iran fick i utbyte mot att upphöra med anrikningen av uran finns det inga skäl för mullorna i Teheran att inte återuppta sina kärnenergiaktiviteter. USA tänker ju ändå inför stenhårda sanktioner.
Att Iran skulle gå med på USA:s övriga krav (som inte omfattades av kärnenergiavtalet) om att upphöra med stödet till hizbollah, sluta med robottester och ge internationella inspektörer fritt tillträde är knappast troligt.
Relationerna mellan Europas tungviktare och Trump är nu så usla att det börjar bli dags att fråga sig om det transatlantiska partnerskapet är på väg mot sitt slut eller åtminstone en tillfällig istid.
Knäcker EU
Irritationen över Trump blir allt mer öppen och kulminerade när EU:s ordförande Donald Tusk nyligen sa att ”med vänner som Trump behöver Europa inga fiender”. Snart ryker topplocket på någon annan EU-ledare som tröttnar på Trumps kejsarfasoner.
Det gäller inte minst det uppskjutna ståltullarna som Trump fortfarande hotar Europa med trots att han verkar ha lagt handelskriget med Kina på is.
Europa är beroende av USA för sitt försvar och därmed i praktiken förhindrade från att kapa förbindelserna med Vita huset även om lockelsen är mycket stor.
På område efter område underminerar Trump EU:s ställning som utrikespolitisk aktör. Han mål är att knäcka sammanhållningen i unionen. Med ett splittrat Europa ökar USA:s makt ännu mer. Europa blir lättare att hantera.
I Jerusalemfrågan har han redan lyckats. EU rasade mot hans beslut att ensidigt erkänna den heliga staden som Israels huvudstad eftersom det försvårar en fredsuppgörelse mellan Israel och palestinierna. Det hindrade inte medlemsländerna Rumänien, Tjeckien och Ungern från att lova att följa Trumps exempel.