HM

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-20

Karl-Johan tar på sig vd-kostymen

Vännerna pratar om en blygsam miljardär.

Skygg, men affärsdriven.

Men Karl-Johan Perssons brittiska sportbolag har gått med miljonförluster, år efter år.

Nu tar han över H&M.

In i rampljuset Karl-Johan Persson beskrivs ibland som tillbakadragen och reserverad. Om drygt en vecka tar 34-åringen över miljardimperiet H&M.

De möttes 1988.

På ena sidan tennisnätet: den lovande östgöten Thomas Johansson, 13 – blivande världsstjärna som senare skulle rankas sjua i världen.

På andra sidan: stjärnskottet och Danderydsonen Karl-Johan Persson, 13 – son till H&M-ägaren Stefan Persson.

Resultatet?

6-0, 6-0.

Till Thomas.

Den extremt tävlingsinriktade, och dålige förloraren, Karl-Johan blev bestört. Efter den matchen slutade han satsa på tennisen, skriver Affärsvärlden.

– Han är mycket tävlingsinriktad, jag antar att det även kan vara bra i affärer, säger en nära vän. Nu väntar hans livs största match.

Den 1 juli tar en nu 34-årig Karl-Johan Persson över som vd för H&M. Ett företag farfar Erling Persson grundade 1947 med en dambutik i Västerås och som har 1 800 butiker i 34 länder. Högsta chefen blir hans far Stefan Persson, 61, som är huvudägare och styrelseordförande.

Lång väg till jobbet

Liksom när Stefan Persson tog över efter Erling Persson har det, åtminstone inte utåt, varit skrivet i sten att det ska bli Karl-Johan som förvaltar familjestoltheten.

Vägen hit har varit lång.

Karl-Johan Persson föddes i London 1975 men bodde med familjen i Djursholm i Stockholm från sjuårsåldern tillsammans med två år yngre systern Charlotte. Brodern Tom är tio år yngre.

Efter några mindre framgångsrika grundskoleår blev det privatskolan Enskilda gymnasiet. Frisedel från lumpen. Historiestudier i Australien. Engelskstudier i London. Praktikjobb på H&M och Eurosport.

Men först 1996 tändes affärsgnistan på allvar när han började studera på European Business School i London och gick ut med toppbetyg, rankad tvåa i hans årgång.

Därefter startade han upp flera affärsverksamheter i London.

ME Promotions och Sportpro, som arbetar med unga idrottare, och eventföretaget European Network.

Affärsfloppar

Eventföretaget gick efter några tunga år med strax över 200 000 kronor i vinst 2007. Då sålde Karl-Johan Persson bolaget. Men de två egna sportbolagen har han kvar och de har gått med miljonförluster år efter år. Sportpro gick back med 6,2 miljoner för 2007 och ME Promotions gick minus 4,4 miljoner kronor.

Som affärspartners i hans brittiska sportbolag finns bland andra 18-årige racingföraren Marcus Eriksson, styrelseproffset Marcus Storch, 66, Tetra-miljardären Finn Rausing, 53, avlidne finansmannen Johan Björkmans son Carl Björkman, 38, och barndomsvännen Marcus Östlundh, 34.

Trots affärsflopparna i Storbritannien tror flera personer i kretsen runt Karl-Johan Persson att han kommer att klara jobbet som chef för multinationella jätten H&M.

”Han har drivet”

Under en tid har han skolats in i jobbet som chef för bland annat expansion och affärsutveckling.

– Han har drivet, säger en kollega.

Det är på det stora hela svårt att få någon i H&M-kretsar eller i hans kompisnätverk att säga ett enda negativt ord om den blivande verkställande direktören.

Det regnar ord som sympatisk och ödmjuk. Tävlingsinriktad. Driven. Framåt.

Tillbakadragen och reserverad ibland, men framåt ändå.

Vänner och kollegor bygger upp bilden av en enkel man med enkla vanor. Som helst umgås med familjen eller spelar innebandy.

Men stämmer bilden?

Inte på pappret.

Två miljarder

Hans sex miljoner aktier i H&M är värda cirka två miljarder kronor. I sommar ska Karl-Johan Persson, de två barnen och frun Leoni Persson, flytta in i en våning i centrala Stockholm.

Men han är fortfarande registrerad ägare av en stor våning i rikemanskvarteren Kensington i London.

Det är Mercedes och det är Lexus och det är golf och det är kungens Solliden på somrarna. Karl-Johan Perssons hustru Leoni är bästa kompis med kronprinsessan Victoria. Hans vänskapskrets baseras på barndomsvänner från Djursholm, affärsbekanta och kungafamiljen. Karl-Johan Persson är en av Daniel Westlings närmaste, både privat och i affärer, och de brukar bland annat spela tennis och golf tillsammans.

Hans vänner berättar också om herrklubben Kliff, där Karl-Johan Persson är en av medlemmarna. Från början var det en pojkklubb som Karl-Johan Persson startade tillsammans med kronprinsessans förre pojkvän, Daniel Collert.

Den tidens festresor, som anordnades av klubben, är nu definitivt över när Karl-Johan Persson på allvar stiger in i rampljuset som vd för H&M den 1 juli.

Ett frivilligt val?

– Det är ju ett familjeföretag som han levt med sedan barnsben. Det är klart att han känner ett ansvar att ta över. Så är det nog med alla familjeföretag, även om det bara hade varit en liten butik, säger en av Karl-Johans bästa vänner.