Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Suu Kyi dömd

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-11

Burmas oppositionsledare Aung San Suu Kyi förblir fången i sitt eget hem.

I dag dömdes hon till 18 månaders husarrest av landets militärjunta.

Det svenska EU-ordförandeskapet fördömer beslutet och kräver att Aung San Suu Kyi omedelbart släpps fri.

I morse, svensk tid, dömde domstolen i Rangoon i Burma oppositionsledaren till tre års fängelse och hårt straffarbete. Den styrande militärjuntan ändrade omedelbart domen till 18 månaders husarrest.

– Det är självklart helt felaktigt att hon döms över huvud taget, enligt internationell rätt har hon inte begått något brott. Att hon först döms till tre års straffarbete som nu omvandlas till 18 månaders husarrest innebär väl att myndigheterna tror att man kan blidka omvärlden, säger Elisabeth Löfgren på Svenska Amnesty till TT.

Bröt mot säkerhetslagarna

Brottet, enligt domstolen, var att Aung San Suu Kyi bröt mot Burmas säkerhetslagar i samband med att den amerikanske medborgaren John Yettaw i maj simmade till bostaden där Suu Kyi hölls i husarrest. Yettaw dömdes till sju års straffarbete, enligt AFP.

Oppositionsledarens anhängare menar att rättegången och domen i själva verket är ett sätt att hindra Aung San Suu Kyi från att delta i valet som planeras nästa år.

Fördömde domen

– Hur det skulle gå i den här rättegången var klart från början. Den verkliga frågan är hur det internationella samfundet kommer att reagera. Kommer man att göra mer än bara fördöma den här senaste orättvisan? säger Aung San Suu Kyis advokat Jared Genser, enligt CNN.

EU och det svenska ordförandeskapet fördömde i dag domen och krävde ett omedelbart och villkorlöst frigivande. Man utlovade också riktade åtgärder mot dem som är ansvariga för domen. EU kommer också att skärpa restriktionerna mot regimen i Burma.

Aung San Suu Kyi har tillbringat 14 av de senaste 20 åren i någon form av fångenskap. Hon placerades i husarrest 1989. Året därpå vann hennes parti en stor seger i de första fria valen som hållits i Burma på nära 30 år. Men eftersom Suu Kyi satt i husarrest vägrade militärjuntan att låta henne ta över makten. 1991 tilldelades Aung San Suu Kyi Nobels fredspris.