Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Friades för spridning av nakenbilder

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-20

"Det här ger helt fel signaler till unga tjejer"

Den i dag 17-åriga pojken spred nakenbilder på sin exflickvän på nätet. Han dömdes i tingsrätten men frias nu i hovrätten.

– Jag tycker att det är hemskt. Vi hade velat se en markering om att det här är fel, säger flickans mamma.

I tingsrätten dömdes pojken till dagsböter för ofredande och olaga hot, eftersom han också hade skrivit en text på internet som flickan och hennes mamma uppfattade som hotfull. Men nu har Svea hovrätt friat honom helt.

– Det här ger fel signaler till tjejer om att de inte är så mycket värda och att det är okej för killar att kränka dem. Vi hade inte brytt oss om vilken dom det blev, det viktiga är markeringen om att det här är fel, säger flickans mamma.

Mår dåligt

Familjen bor på en liten ort och nakenbilderna har gjort det svårt för flickan att röra sig ute på stan. Hon har mått dåligt och har inte velat gå ut. I samband med spridningen av bilderna har pojken skrivit hotfulla saker på sin hemsida som flickan och hennes mamma känt varit riktade mot dem. Mamman beskriver att hon varit rädd varje gång hon har gått ut med hunden.

– Det var ett dödshot, men eftersom han inte hade skrivit ut våra namn så kunde han inte fällas för det, säger mamman.

Flickans mamma säger att hennes dotter övertalades att ställa upp på bilderna när paret fortfarande var tillsammans. När det tog slut hotade expojkvännen enligt mamman att lägga ut dem på nätet om flickan inte tog tillbaka honom.

Hovrätten skriver att inget generellt förbud finns mot att utan samtycke sprida bilder på någon, hur integritetskränkande detta än är, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Oroliga för framtiden

För brottet ofredande krävs, enligt hovrätten, ett "hänsynslöst beteende", som utmärks av en "kännbar fridskränkning". Detta, i sin tur, förutsätter att den angripne uppfattat angreppet när det skedde, enligt rätten. Dessa bilder togs med flickans vetskap och användes kränkande först senare. Flickans mamma är nu rädd att bilderna ska dyka upp i fel sammanhang.

– Hon kan ju få ett jobb där sådant här inte ska dyka upp, säger mamman.

Mamman har inte bestämt om hon och dottern ska överklaga domen.