Kampen kan börja

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2009-12-30

Inför valåret 2010 listar Aftonbladet Reinfeldts och Sahlins största utmaningar - och tillgångar

Föregångslandet Sverige – eller kanske möjligheternas land.

Vid nyår återstår 262 dagar till valet och nu börjar kampen om bilden av Sverige.

Den står mellan Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin.

– Nu är det dags att komma hem och börja arbetet om vi vill bli omvalda. Utgångsläget är inte bra, sa Fredrik Reinfeldt när han höll sitt jultal förra veckan.

Han var trött och led av sömnbrist. Ett ansträngande EU-ordförandeskap gick mot sitt slut och under ett par dygn hade han vakat med den politiska världseliten för att få till ett nytt klimatavtal.

Hemma väntade Mona Sahlin, pigg i startgroparna, ivrig att bryta borgfreden efter det svenska ordförandeskapet. Nyligen bjöd hon in sin huvudmotståndare på webbsända debatter runt om i Sverige.

Inför valåret har Mona Sahlin lanserat sin idé om Sverige med orden ”möjligheternas land”. Statsminister Fredrik Reinfeldt vill prata om ”föregångslandet Sverige”. Vilken beskrivning kommer väljarna att lyssna till? Aftonbladet listar utmaningar – och möjligheter – för huvudkonkurrenterna valåret 2010.

Reinfeldts utmaningar...

Regeringsmakten

Det är jobbigt att regera och den som har styrt ett land i över tre år blir med rätta trött. Särskilt om man har levererat reformer och infriat vallöften i samma takt som Reinfeldts allians. Men väljarna tackar inte för det som har varit. De vill veta vad som komma skall. Nu måste Reinfeldt samla all den energi som ändå finns kvar, gå in i valrörelsen med liv och lust och berätta om idéerna för fyra år framåt (samtidigt som han fortsatt måste regera landet).

Sjukreglerna

Debatten om de utförsäkrade har skadat bilden av de nya Moderaterna som lite mjukare än de gamla och med ett hjärta som slår för välfärden. ”Nu visar de sitt rätta ansikte” säger oppositionen medan andra tycker att frågan har drabbat bilden av en regeringsduglig allians. När kritiken har blivit för stark har man ändrat sig, och ändrat sig igen, dessutom i sista stund.

Opinionen

Väljarbarometrar kommer och går men när Statistiska Centralbyrån levererar sin lyssnar partistrategerna. Novembermätningen var dyster läsning för statsminister Fredrik Reinfeldt. Moderaterna stod för det största tappet sedan sist och de rödgröna utökade sin ledning. Opinionen kan svänga snabbt men att ligga under påverkar humöret och i värsta fall kampviljan hos partiarbetarna. Dessutom säger statistiken att den som ligger under i SCB:s novembermätning med ett år kvar till valet för det mesta också förlorar valet.

...Och tillgångar

Regeringsdugligheten

Fredrik Reinfeldt håller på att lyckas med en historiskt svår bedrift: Att hålla ihop en borgerlig regering under en hel mandatperiod. Regeringens förmåga att hantera finanskrisen fick mer än godkänt och nu har Reinfeldt dessutom bevisat att han kan leda en hel europeisk union.

Förtroendet

Statsministerns kanske bästa gren. Fredrik Reinfeldt leder stort över Mona Sahlin när det gäller väljarnas förtroende. Moderaterna och regeringen får i mätningar också högt betyg när det handlar om att leda landet och driva ekonomisk politik. Och den som är populär får lättare att föra ut sina idéer och vrida debatten i den riktning man själv önskar.

Sahlins utmaningar...

Regeringsdugligheten

Om förtroendet är Fredrik Reinfeldts bästa tillgång är det Mona Sahlins sämsta. Fram till valet måste hon få oss att tro att hon, lika väl som Reinfeldt, kan styra landet. För även om hon är en av Sveriges mest erfarna politiker har hon aldrig prövats i rollen som statsminister. Nyligen visade en mätning att fler hellre vill se Maria Wetterstrand, inte Mona Sahlin, som ledare för en rödgrön regering.

Politiken

Det är lätt att klanka på andra så länge man själv inte behöver stå till svars för något. De rödgröna har visserligen presenterat en del gemensam politik. Men i tunga frågor som de om skatterna, sjukförsäkringen, skolan och utrikespolitiken väntar vi fortfarande. Framåt vårkanten måste Sahlin på allvar berätta vad saker och ting kommer att kosta och varifrån pengarna ska tas.

Samarbetet

Debaclet från formeringen av den rödgröna oppositionen är nästan glömt och nu verkar de tre partierna trivas ihop. Men i vår ska de snacka ihop sig om en gemensam politik och då kan det börja knaka. Miljöpartiet går bättre än någonsin och attraherar mittenväljare från medelklassen. Men går partiets vurm för småföretag och privata alternativ ihop med en tydlig vänsterpolitik? Och vad händer när ett pressat vänsterparti måste profilera sig för att vinna väljare?

...Och tillgångar

Oppositionsrollen

Som sagt, det är lätt att klanka på andra så länge man själv inte behöver stå till svars. Medan Reinfeldt måste regera kan Sahlin ägna sin tid åt attack och glada utspel. Trenden i västvärlden går också mot att sittande regeringar för det mesta byts ut.

Opinionen

Att leda i opinionen stärker humöret och gör det roligare att gå till jobbet. Och även här talar historiska data för Mona Sahlin. Statsvetare beskriver den rödgröna ledningen som i princip ointaglig, i alla fall historiskt sett.